Havuterassi sijaitsee Alppiruusulaakson ja Etelärinteen välissä. Alunperin Terassiksi nimetty alue rakennettiin 1940-luvulla. Nimi viittaa pengerrykseen eli terassointiin. Kivetyillä penkereillä alueelle on luotu sopivia kasvualustoja eri kasveille. Havuterassin läpi kulkee punaisella graniitilla päällystetty polku. Verrattuna Arboretumin metsäisiin osiin Havuterassi on Alppiruusulaakson tapaan selvästi rakennettu alue, jossa kuitenkin on pyritty luontevuuteen ja luonnonmukaisuuteen brittiläisen metsäpuutarhataiteen hengessä.
Havuterassi sijaitsee lämpimällä ja suojaisella etelärinteellä, johon virtaa ravinteita ja kosteutta pohjoispuolella sijaitsevalta Kotikunnaanmäeltä. Kasvupaikkana alue on hyvin edullinen, ja siellä menestyvät hämmästyttävän hyvin eräät hyvin arkoina pidetytkin kasvit, kuten japaninrypälekuusi (Cephalotaxus harringtoniana), kellokuusama (Kolkwitzia amabilis) ja muratti (Hedera helix). Leimaa-antavimpia kasveja Havuterassilla ovat kuitenkin erilaiset havupensaat ja kaunista, matalaa holvistoa muodostavat talvenkestävät hortensiat (Hydrangea).
Eteläiseltä auringonpaahteelta Havuterassia suojaa makedonianmäntymetsikkö (Pinus peuce), jonka alla kasvaa runsaasti metsäperennoja, jotka ovat varjossa viihtyviä luonnonkasveja eri puolilta maailmaa. Ihastusta herättävät erityisesti kolmilehdet (Trillium grandiflorum) ja alppikellot (Soldanella montana). Toukokuussa hämyisessä metsässä katseen vangitsevat dahurianalppiruusun (Rhododendron dauricum) ja keisariatsalean (Rhododendron albrechtii) pienet mutta häikäisevän kirkasväriset kukat.
Havuterassin kunnostus- ja laajennustyöt aloitettiin vuonna 2006. Vanhan Terassin pohjoispuolelle on vähin erin rakennettu havupuiden kääpiömuotojen koealuetta, josta tuli Arboretum Mustilan Ystävät ry:n kummialue. Vuonna 2012 koko alueen nimi vaihdettiin selkeyden vuoksi Terassista Havuterassiksi.
Havuterassilla kasvavat myös:
- Acer pseudosieboldianum, koreanvaahtera
- Aralia spinosa, lännenaraalia
- Claytonia sibirica, alaskankleitonia
- Clintonia borealis, klintonia
- Corydalis cava, etelänkiurunkannus
- Forsythia ovata, koreanonnenpensas
- Fothergilla major, höyhenpensas
- Glaucidium palmatum, sinikämmen
- Hydrangea bretschneideri, kesähortensia
- Hydrangea paniculata 'Mustila', mustilanhortensia
- Juglans mandshurica, mantšurianjalopähkinä
- Kalopanax septemlobus var. maximowiczii, seitsensormiaraalia
- Maianthemum racemosum, tertturotkokielo
- Matteuccia struthiopteris, kotkansiipi
- Microbiota decussata, tuivio
- Picea ×mariorika, musta- ja serbiankuusen risteymä
- Picea omorika 'Nana', kääpiöserbiankuusi
- Polygonatum multiflorum, lehtokielo
- Rhododendron brachycarpum var. tigerstedtii, mustilanalppiruusu
- Rhododendron ×fraseri, kevätatsalea
- Rhododendron smirnowii, nukka-alppiruusu
- Sciadopitys verticillata, varjostinkuusi
- Thuja koraiensis, koreantuija
- Thujopsis dolabrata, hibatuija
- Tsuga diversifolia, japaninhemlokki