Skip to main content

Abies alba - saksanpihta

Abies alba ©jr

Keski- ja Itä-Euroopan vuoristoalueilla yleinen saksanpihta on monelle tuttu kuusipuu perinteisestä saksalaisesta joululaulusta "O Tannenbaum". Tuuheat oksat ja säännöllinen kasvutapa ovat tehneet siitä suositun koristepuun keskieurooppalaisissa puistoissa ja pihoissa.

Saksanpihta ei kuitenkaan ole täysin kestävä Mustilan oloissa eikä juuri muuallakaan Suomessa. Lounaisrannikolla se voi kasvaa jopa tukkipuukokoon, mutta sielläkin viljelmät ovat kärsineet pakkasvaurioita tai tuhoutuneet kokonaan kovimmilla talvipakkasilla. Mustilassa vain pieni osa 1930-luvulla istutetuista saksanpihdoista on selviytynyt kuluneiden vuosikymmenten pahimmista pakkastalvista. Tällä hetkellä metsikkö on aika edustavan näköinen ja tuottaa runsaasti käpyjä lähes vuosittain.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Saksanpihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
alba
Koko: 
Täysikasvuisena Suomessa 10–25 m puu.
Kotipaikka: 
Keski- ja Itä-Euroopan vuoristot.
Kuvaus: 
Kasvutavaltaan kauniin säännönmukainen, leveälatvuksinen ja tuuhea havupuu. Neulasasento kampamainen.
Kasvupaikka: 
Taimena kasvatettava varjossa suojassa keväthalloilta ja kevätauringon poltteelta. Myöhemminkin viihtyy parhaiten puolivarjossa, tuoreessa ja keski- tai runsasravinteisessa maassa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I (II–III). Taimistokannat talvenarkoja, mutta parhaat itäeurooppalaiset alkuperät ovat menestyneet kohtuullisen hyvin Etelä-Suomen sisäosissakin.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin