Skip to main content

Abies holophylla - ussurinpihta

Abies holophylla ©jr

Ussurinpihdan jykevä, majesteettinen olemus poikkeaa selkeästi muista Mustilassa viljellyistä pihdoista. Sillä on rosokaarnainen kuori, pitkät, hieman yläviistoon kasvavat, tukevat oksat ja eloisanvihreät, jäykät, teräväkärkiset neulaset. Puuaines on kestävää ja kauniin ruskeaa.

Ussurinpihta löydettiin 1800-luvun lopulla Pohjois-Koreasta. Sitä kasvaa myös Ussurin alueella Vladivostokin ympäristössä sekä Koreaan rajoittuvilla seuduilla Koillis-Kiinassa. Länsimaissa se on jäänyt kasvikokoelmien erikoisuudeksi. Se on melko hidaskasvuinen mutta sitkeä, helppohoitoinen ja kestävä havupuu, joka kehittyy komeimmilleen avoimella, valoisalla kasvupaikalla rehevässä lehto- tai puutarhamaassa. Se on yksi harvoista pihdoista, joita pihtakirva ei lainkaan vaivaa. Kauneus- ja kestävyysarvojensa takia se on yksi Mustilan arvokkaimmista havupuista.

Mustilan Etelärinteen alareunassa kasvava vanha, komea yksittäispuu on todennäköisesti vanhin länsimaissa viljelty ussurinpihta. Se on peräisin kuuluisan kasvitieteilijän V. L. Komarovin Korean-matkalta vuonna 1897. 1930-luvulla saatiin siemeniä Pohjois-Koreasta ja 1990- ja 2000-luvuilla myös Etelä-Koreasta, Mantšuriasta ja Ussurin alueelta Venäjältä. Kaikkien alkuperien talvenkesto on ollut erittäin hyvä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Ussurinpihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
holophylla
Koko: 
Suomessa täysikasvuisena 10–25 m, kotiseudullaan jopa 50 m.
Kotipaikka: 
Pohjois- ja Keski-Korea, Koreaan rajoittuvat Venäjän ja Kiinan alueet.
Kuvaus: 
Jykeväoksainen ja komea, itämaistyylinen havupuu. Muista Suomessa viljellyistä pihdoista poiketen pistävät neulaset ja uurteinen kaarna.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, runsasravinteinen, humuspitoinen, tuore–kostea. Sietää avoimia ja aurinkoisia kasvupaikkoja.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III–?. Menestymisen pohjoisraja selvittämättä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin