Skip to main content

Abies koreana - koreanpihta

Abies koreana ©jr
Abies koreana, saarimuoto @Hörsholm ©jaakko

Koreanpihta on kohtalaisen yleinen koristepuu eteläsuomalaisissa pihoissa. Sen tukevat neulaset luovat "siilimäisen" vaikutelman ja viistosti ylöspäin kaartuvat latvaoksat koreanpihdalle tyypillisen itämaisen olemuksen. Viehättävät, violetinsiniset kävyt koristavat jo alle kaksimetrisiä puita. Koreanpihta on kotoisin Etelä-Koreasta, jossa sitä esiintyy tiettyjen vuorten ylärinteillä erillisinä saarekkeina yhteensä vain muutaman neliökilometrin alueella. Koreanpihta onkin luokiteltu uhanalaiseksi.

Arboretum Mustilan vanhat koreanpihdat ovat kotoisin eteläkorealaiselta Jiri-vuorelta. Ne edustavat koreanpihdan suurempikokoista kantaa, joka on myös nopeakasvuisempaa ja kestävämpää kuin yleisemmin maailmalla tunnettu pienikasvuinen kanta. Kotipihaan istutetut puut ovat useimmiten pienikasvuista, ulkomailta taimena tuotua kantaa. Myös Mustilaan on 2000-luvulla istutettu pienikasvuista taimistokantaa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Koreanpihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
koreana
Koko: 
Täysikasvuisena 2–6 m tai 15–25 m puu, riippuen alkuperästä.
Kotipaikka: 
Etelä-Korean vuoristojen ylärinteet.
Kuvaus: 
Tuuhea, leveän kartiomainen, säännöllinen kasvutapa. Neulaset lyhyet ja leveät, siilimäisesti siirottavat. Pieniä käpyjä kehittyy jo nuoriin puihin.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, keski- ta irunsasravinteinen, tuore, suojaisa kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin