Skip to main content

Abies lasiocarpa - lännenpihta

Abies lasiocarpa, kävyt ©jr

Yleissävyltään siniharmaa lännenpihta on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Se on läheistä sukua palsamipihdalle (Abies balsamea). Amerikan mantereen pihtalajit ovat kuitenkin sopeutuneet omille kasvupaikoilleen, lännenpihta mantereen länsipuolen vuoristoalueille.

Mantereisena vuoristolajina lännenpihta saattaa kärsiä keväthalloista, mutta kestää hyvin talvipakkasia. Alkuperä vaikuttaa suuresti sen menestymiseen Suomen eri osissa. Parhaimmillaan lännenpihta on erinomainen koristepuu ja soveltuu myös leikkohavujen ja joulukuusten kasvatukseen. Se on kuitenkin havupuuksi melko lyhytikäinen, esimerkiksi Mustilassa kaikki 80-vuotiaat lännenpihdat ovat ränsistyneitä ja tyvilahoisia.

Lännenpihdan ulkonäössä on havaittavissa suurta lajinsisäistä vaihtelua, pääpiirteissään niin että eteläisemmät alkuperät ovat neulasiltaan voimakkaammin sinertävän- tai hopeanharmaita. Arizonan esiintymät erotetaan omaksi muunnoksekseen korkkipihdaksi (Abies lasiocarpa var. arizonica).

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Lännenpihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
lasiocarpa
Koko: 
Täysikasvuisena 15–20 m puu, luontaisella levinneisyysalueellaan jopa 35 m.
Kotipaikka: 
Läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoalueet Alaskasta Arizonaan.
Kuvaus: 
Tuuhea ja säännöllinen, kapea latvus, neulaset harmaanvihreitä, siniharmaita tai hopeisia yläpinnaltaan, alapinnalla vaaleat ilmarakojuovat.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoin, tuore, keski- tai runsasravinteinen kasvupaikka. Valopuu eikä kaipaa varjostusta edes taimivaiheessa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VIII riippuen alkuperästä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin