Skip to main content

Abies sachalinensis - sahalininpihta

Abies sachalinensis var. sachalinensis, latvus ©jsaarinen

Sahalininpihta on nopeakasvuinen havupuu, joka sopii sekä koristepuuksi että puuntuotantoon. Se järeytyy nopeasti tukkipuun mittaan mutta vaikuttaa pihdaksi melko pitkäikäiseltä. Rehevillä kasvupaikoilla se kilpailee puuntuottokyvyssä jopa kotimaisten havupuiden kanssa. Leveän latvuksen oksat kasvavat "japanilaistyylisesti" hieman yläviistoon, ja pitkien, peittävien neulasten ansiosta nuorena hontelo puu kehittyy vanhemmiten hyvin lehteväksi ja tuuheaksi. Sahalininpihta kasvaa luontaisesti Sahalinin, Kuriilien ja Hokkaidon saarilla.

Mustilassa kasvaa kahta sahalininpihdan muunnosta, var. sachalinensis ja var. mayriana, josta viimemainitulla on lyhyemmät neulaset. Vaikka sahalininpihta onkin melko mereinen laji, se menestyy Mustilassa erinomaisesti ja kylväytyy kasvupaikallaan omin päin. Niinpä Mustilan metsikkö on aivan täynnä pieniä siementaimia.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Sahalininpihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
sachalinensis
Koko: 
Suomessa täysikokoisena 20–30 m, luontaisilla kasvupaikoillaan jopa 40 m puu.
Kotipaikka: 
Sahalinin ja Kuriilien saaret sekä Pohjois-Japani.
Kuvaus: 
Suurikokoinen, nopeasti järeytyvä puu, jonka leveän, tuuhean latvan oksat kasvavat kauniisti yläviistoon. Nopeakasvuinen ja säännöllinen, soveltuu erinomaisesti viherrakennuskäyttöön. Risteytyy helposti muiden pihtalajien kanssa.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, keski. tai runsasravinteinen, tuore tai kostea, humuspitoinen, hapahko maaperä. Nuorena hallalta suojaisa kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin