Skip to main content

Acer barbinerve - viitavaahtera

acer_barbinerve_yleiskuva_jsaarinen.jpg
acer_barbinerve_siemenet_jsaarinen.jpg

Viitavaahtera on yksi Mustilan lukuisista pensasmaisista vaahteroista. Kasvutavaltaan se muistuttaa kotimaisista kasveistamme eniten pähkinäpensasta (Corylus avellana). Vaaleanvihreät rungot kasvavat vieri vieressä ensin suoraan ylös ja sitten kaareutuen pyöreäksi latvukseksi. Oksien kärkiosat rusottavat talvisaikaan, ja varhain keväällä niihin puhkeaa siro lehdistö, jonka värisävy säilyy heleänvihreänä koko kasvukauden.

Muista pensasmaisista vaahteroista viitavaahteran erottaa helposti, jos tutkii lehtien alapintoja, sillä viitavaahteralla säilyy suonihankoja pitkin kulkeva harva karvoitus koko kasvukauden. Tieteellinen nimi tarkoittaakin "partasuoninen". Karvoitusta on keväällä myös uusissa versoissa ja lehtien yläpinnoilla, mutta se irtoaa yleensä kesän sateissa.

Viitavaahtera valmistautuu Itä-Aasian puuvartisille kasveille tyypilliseen tapaan jo varhain syksyllä talven tuloon. Pensas saa ensimmäisten joukossa kauniin, kermankeltaisen tai toisinaan oranssin ruskan ja on jo lehdetön siinä vaiheessa, kun puutarhat muut puut ja pensaat alkavat värittyä. Useiden vaahteroiden tapaan viihtyy viitavaahterakin parhaiten suojapuuston alla puolivarjoisassa ja tuoreena säilyvässä kasvupaikassa, mutta Mustilan kokemusten perusteella se näyttää menestyvän hyvin myös lehtomaisessa kangasmetsässä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Viitavaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
barbinerve
Koko: 
3–4 m, monirunkoinen pensas.
Kotipaikka: 
Mantšuria, Korea, Vladivostokin ympäristö.
Kuvaus: 
Kasvutavaltaan pähkinäpensasta muistuttava monirunkoinen pensas, jolla hieman herukkamaiset, 3- tai 5-halkoiset lehdet. Keltainen tai oranssi syysväritys.
Kasvupaikka: 
Puolivarjoisa tai varjoisa, keski- tai runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III–?. Menestymisen pohjoisraja selvittämättä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin