Skip to main content

Aconogonon × fennicum - suomenröyhytatar

Voimakaskasvuinen suomenröyhytatar on suomalainen perinnekasvi, jota näkee paitsi vanhoilla pihoilla myös karkulaisena tienvarsilla ja joutomailla. Suomenröyhytatarta on meillä kutsuttu myös suomentattareksi tai syystattareksi. Sen alkuperää ei tarkkaan tiedetä. Luultavasti se on alunperin Venäjällä syntynyt alppi- ja laavaröyhytattaren risteymä (A. alpinum × A. weyrichii).

Suomenröyhytattaren kasvutapa on pensasmainen. Se on hyvin elinvoimainen perenna, joka leviää voimakkaasti ja kasvaa sopivalla kasvupaikalla kesän mittaan miltei parimetriseksi. Sitä voidaankin käyttää näkösuojakasvina koristepensaiden sijaan paikoilla, joissa puuvartiset suojapensaat murtuisivat lumikuorman alle. Syksyllä suomenröyhytattaren lehdistö värjäytyy kauniin punaiseksi etenkin aurinkoisilla paikoilla.

Suomenröyhytatarta kasvaa Mustilan Pähkinärinteessä valoisalla, rehevällä metsänaukiolla vanhana, hyvin menestyvänä, pienenä kasvustona.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Suomenröyhytatar
Heimo: 
Polygonaceae
Suku: 
Aconogonon
Laji: 
× fennicum
Koko: 
1–1,8 m.
Alkuperä: 
Ilmeisesti puutarharisteymä A. alpinum × weyrichii.
Kuvaus: 
Perenna. Pensasmainen kasvutapa. Kukkii heinä–elokuussa kellanvalkoisin, monikukkaisin ja pahanhajuisin röyhykukinnoin. Syysväri punertava.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, kuivahko–tuore, keskiravinteinen.
Menestyminen: 
Perennana selviytyy myös pohjoisessa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin