Skip to main content

Alnus incana - harmaaleppä

Avainsana(t)

Metsärajalle saakka pohjoisessakin kasvava harmaaleppä tekee luonnossa tärkeää pioneerityötä. Se kasvaa aluksi pensasmaisena, mutta ehtii lyhyen ikänsä aikana rehevimmillä paikoin lähes 20 metrin korkuiseksi. Varistaessaan lehdet syksyisin vihreinä ja sitoessaan juuristonsa avulla typpeä harmaaleppä parantaa käsiteltyjä maita kuten loppuunnostettujen sorakuoppien luiskia. Nopeakasvuisena puuna se on myös mainiota suojapuustoa aremmille puuvartisille.

Tervalepästä (A. glutinosa) harmaalepän erottaa muun muassa himmeänvihreistä, molemmin puolin karvaisista lehdistä ja kauniin harmaalaikkuisesta rungosta. Keltaisten hedenorkkojen siitepöly vapautuu jo helmikuusta alkaen huhtikuun lopulle, ennen lehtien puhkeamista. Emikukat ovat kansanomaisesti käpyjä ja kalamiehille kiusallisen tuttuja verkkojen selvittelystä.

Harmaalepästä on löydetty eri tavoin poikkeavia lehtimuotoja, joita kasvatetaan lajikkeina. Useimmat ovat sirosti liuskoittuneita, kuten Mustilassakin kasvava liuskaharmaaleppä (A. incana 'Laciniata').

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Harmaaleppä
Heimo: 
Betulaceae
Suku: 
Alnus
Laji: 
incana
Koko: 
3–20 m.
Kotipaikka: 
Koko Skandinavia, suuri osa Keski-Eurooppaa, Itä-Eurooppa, pitkälle Venäjällä. Pohjoisessa kuolanharmaaleppä, subsp. kolaënsis.
Kuvaus: 
Yksikotinen puu tai iso pensas, usein juurivesaryhminä. Harmaa runko, kartiomainen latvus, yleensä mattapintaiset lehdet. Sietää hyvin leikkausta, mutta alasleikkauksesta aiheutuu runsas juurivesamuodostus. Varistaa lehtensä värittymättöminä.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, vähä–keskiravinteinen, kuiva–tuore–märkä; kuivassa jää matalaksi pensaaksi.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VII; ei maistu nisäkkäille.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin