Skip to main content

Betula pendula var. neoalaskana (Betula neoalaskana) - alaskanrauduskoivu

Nimensä mukaisesti tämä rauduskoivun (B. pendula) pienikokoinen lähisukulainen on kotoisin Alaskasta ja muualta Pohjois-Amerikan luoteisosista. Se muistuttaa paljon paperikoivua (B. papyrifera), ja yksi puun englanninkielinen nimi onkin Alaska Paper Birch, mutta sen tuohi ei irtoile paperikoivumaisesti isoina liuskoina, vaan helpeilee kapeina soiroina. Tuohen väri on kermankeltaiseen tai vaaleanpunaiseen vivahtavaa valkoista, harmain kuvioin. Versot ovat tuoksuvaa hartsia tuottavien rauhasten peittämiä, mistä tulee puun vanha synonyyminimi Betula resinifera (resin = hartsi). Lehdet ovat tyypillisen koivumaiset, ja niiden syysväri vaihtelee keltaisesta punaoranssiin.

Alaskankoivu kasvaa Alaskassa metsänreunoilla ja suoalueilla puhtaina metsinä tai yhdessä mustakuusen (Picea mariana) kanssa, Kanadassa kuivemmilla mailla myös valkokuusen (Picea glauca) seurassa. Arboretumin pohjoislaidalle tien varteen istutetut alaskankoivut ovat kasvaneet hyvin vuosikymmenten ajan. Siinä määrin ne kuitenkin muistuttavat kotimaisia koivujamme, että harva niihin kiinnittää mitään huomiota.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alaskankoivu
Heimo: 
Betulaceae
Suku: 
Betula
Laji: 
pendula
Muunnos (var.): 
neoalaskana
Koko: 
7–10 m, luonnossa jopa 15 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan koillisosat.
Kuvaus: 
Keskikokoinen puu, tuohi väriltään kermanvalkoisesta vaaleanpunaiseen, nuorena punaisenruskea, lehdet killtävän tummanvihreät, syysväri keltaisesta punaoranssiin.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, tuore–märkä.
Menestyminen: 
Vähän kasvatuskokemuksia, mutta sopiva alkuperä menestynee lähes koko maassa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin