Skip to main content

Carpinus caroliniana - amerikanvalkopyökki

carpinus_caroliniana_lehdet_jsaarinen.jpg

Amerikanvalkopyökki kasvaa luontaisena laajalla alueella itäisessä Pohjois-Amerikassa. Se sietää hyvin varjostusta, kasvaa metsissä usein suurempien puiden alla ja viihtyy kosteilla järvien ja jokien rannoilla. Siitä kasvaa monirunkoinen pensas tai pienikokoinen ja kaunislatvuksinen puu. Tummanharmaa, sileä ja kiiltävä kuori korostaa rungon harjanteita, jotka näyttävät ikäänkuin jännitetyiltä lihaksilta.

Amerikanvalkopyökin lehdissä on lukuisia voimakkaita ja yhdensuuntaisia sivusuonipareja, jotka tekevät lehdistä kauniin aaltopoimuisia. Syksyllä puuta koristavat paperilyhtymäiset siemennorkot ja lehdet värittyvät keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyihin.

Amerikanvalkopyökki on Pohjois-Amerikassa suosittu koristekasvi, jota pidetään eurooppalaista valkopyökkiä (C. betulus) talvenkestävämpänä. Euroopassa sitä kasvaa lähinnä erikoiskokoelmissa. Mustilaan amerikanvalkopyökki tuotiin vuoden 1996 Amerikan keruumatkalta kahtena keruueränä, Kanadan Ontariosta ja Yhdysvaltain Vermontista. Sen hillitty kauneus saattaa kesällä kätkeytyä Arboretumin rehevän ja runsaan kasvuston keskellä, mutta syksyllä sen fantastiset syysvärit eivät jää huomiotta.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Amerikanvalkopyökki
Heimo: 
Betulaceae
Suku: 
Carpinus
Laji: 
caroliniana
Koko: 
2–4 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Monirunkoinen pensas tai pienikokoinen puu, jolla on kauniit, aaltopoimuiset lehdet. Syysväritys keltainen tai oranssi.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, ravinteikas, hikevä, tuore tai kostea kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin