Skip to main content

Cercidiphyllum magnificum - isolehtikatsura

cercidiphyllum_magnificum_pietari_jsaarinen.jpg
cercidiphyllum_magnificum_lehdet_kristiantheqvist.jpg

Isolehtikatsura kasvaa luontaisena vain Japanin pääsaaren Honshun keskiosien vuoristoissa. Puhjetessaan pronssinväriset lehdet ovat herttatyviset ja suuremmat kuin pikkulehtikatsuralla (C. japonicum). Syksyllä lehdet saavat upean vaaleanpunaisen, violetin ja keltaisen kirjoman syysvärin, ja pudonneiden lehtien paahdettua sokeria muistuttava tuoksu täyttää ilman.

Suomessa isolehtikatsura on menestynyt hyvin etelärannikolla ja siitä kehittyy pieni siro-oksainen yksirunkoinen puu. Nuorena latvus on kartiomainen, mutta puun ikääntyessä se pyöristyy. Isolehtikatsura vaatii rehevän ja aina kosteana säilyvän, hapahkon muhevan kasvualustan sekä muiden puiden suojaa kevätahavaa ja halloja vastaan.

Mustilassa kasvaa yksittäinen isolehtikatsura Etelärinteen länsipäässä sekä nuorempia istutuksia Tuijalaakson alueella puron varressa. Siemeniä on saatu Mustilaan sekä 2003 Pietarista Komarov-instituutista että 2008 Norjasta Milden arboretumista. Milden erinomaiset isolehtikatsurat ovat 1976 yhteispohjoismaisen siemenkeruumatkan satoa. 2000 metrin korkeudesta Japanin vuorilta peräisin olevat isolehtikatsurat näyttävät pärjäävän Suomessakin mainiosti.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Isolehtikatsura
Heimo: 
Cercidiphyllaceae
Suku: 
Cercidiphyllum
Laji: 
magnificum
Koko: 
3–5 metriä. Kotiseudullaan voi olla yli 10 m.
Kotipaikka: 
Japani, Honshun vuoristot.
Kuvaus: 
Pikkulehtikatsuraa pienempikokoinen ja isompilehtinen puu. Lehdet pyöreät ja asettuvat oksille säännöllisiksi kuvioksi.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka, keski- tai runsasravinteinen, tuore ja turvepitoinen, hapan maa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin