Skip to main content

Cornus canadensis - kanadanruohokanukka

Cornus canadensis ©KTheqvist

Kanukat (Cornus) on sikäli epätavallinen kasvisuku, että siihen kuuluu puiden ja pensaiden lisäksi myös ruohovartisia kasveja. Ruohovartinen, matala kanadanruohokanukka kasvaa luontaisena sekä Pohjois-Amerikassa että Kaukoidässä. Sen valkeiden suojuslehtien suojaamat pikkuruiset kukat ovat väriltään vihreät eivätkä mustat kuten Suomessa luontaisena esiintyvällä ruohokanukalla (Cornus suecica). Mehiläisen koskiessa kukkaa se avautuu sekunnin tuhannesosassa ja ampuu siitepölyn jopa metrin päähän. Tiettävästi yksikään toinen kasvi ei kykene niin nopeaan liikkeeseen.

Kukinnan päätyttyä kehittyvät kirkkaanpunaiset pienet marjat. Marjat ovat syötäviä mutta eivät hyvänmakuisia. Niitä on käytetty korkean pektiinipitoisuuden takia vanukkaiden hyydyttämiseen.

Mustilassa kanadanruohokanukka kukkii kesäkuun alussa Alppiruusulaaksossa ja peittää tuuhealla lehdistöllään maata puiden ja pensaiden varjossa loppukesän. Puutarhakasvina kanadanruohokanukkaa voidaan kasvattaa kotimaista ruohokanukkaa helpommin.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kanadanruohokanukka
Heimo: 
Cornaceae
Suku: 
Cornus
Laji: 
canadensis
Koko: 
5–20 cm perenna.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikka, Grönlanti, Pohjois-Aasia.
Kuvaus: 
Puoli-ikivihreä perenna, lehdet soikeat, vastakkaiset ja niissä on kanukoille tyypillinen lehtisuonikuvio. Syysväri viininpunainen. Pienet vihreät kukat tiheässä kukinnossa, valkoiset suojuslehdet. Punaiset luumarjat.
Kasvupaikka: 
Puolivarjoinen tai varjoinen. Viihtyy neutraalissa tai happamassa, tuoreessa tai kosteassa maassa aluskasvina.
Menestyminen: 
Mahdollisesti sama kuin kotimaisella ruohokanukalla eli lähes koko maassa, tosin riippunee myös alkuperästä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin