Skip to main content

Corylus cornuta - sarvipähkinä

corylus_cornuta_siemenet_jsaarinen.jpg

Sarvipähkinän nimi tulee pähkinän kuoren suojuksen sarvimaisesta muodosta. Latinan sana cornus tarkoittaa sarvea. Pähkinät ovat kookkaampia kuin kotimaisella pähkinäpensaallamme (Corylus avellana) ja maukkaita, ja niistä ovat ihmisten lisäksi kiinnostuneita myös oravat. Poimijoiden kiusaksi pähkinää ympäröivässä suojuksessa on pistävää karvoitusta.

Kasvutavaltaan sarvipähkinäpensas on monirunkoinen pystykasvuinen pensas kuten euroopanpähkinäpensas (C. avellana), mutta jää sitä selvästi matalammaksi. Se on myös kasvutavaltaan tiiviimpi, ryhtevämpi ja pensasmaisempi, kaikenkaikkiaan siivomman oloinen, ja olisi erinomainen monikäyttökasvi Suomenkin oloihin, jos joku vain kasvattaisi sen taimia.

Mustilassa kasvaa sarvipähkinäpensaita sekä läntisestä että itäisestä Pohjois-Amerikasta, ja molemmat ovat menestyneet hyvin vähän laihemmassakin maassa. Kunhan alkuperä on sopiva Suomen oloihin, sarvipähkinä saattaa hyvinkin menestyä vielä vyöhykkeellä IV.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Sarvipähkinä
Heimo: 
Betulaceae
Suku: 
Corylus
Laji: 
cornuta
Koko: 
2–3 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Kotimaista pähkinäpensasta pienempi ja siivompi pensas, kukkii maalis-huhtikuussa, tuulipölytteinen, pähkinän suojus sarvimainen, yli kaksi kertaa pähkinää pidempi.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, tuore, ravinteikas, lehtomainen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III–IV) riippuen alkuperästä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin