Skip to main content

Diervilla lonicera - keltavuohenkuusama

diervilla_lonicera_ojussila.jpg

Keltavuohenkuusama kasvaa luontaisena Pohjois-Amerikan itäosissa Kanadan Quebecista Yhdysvaltain Alabamaan kuivilla ja karuilla kasvupaikoilla, joiden vakituisina vieraina ovat metsäpalot. Pensas uusiutuu erittäin hyvin metsäpalojen jälkeen.

Keltavuohenkuusaman versot asettuvat täydellisen pyöreäksi kupoliksi ja muodostavat verrattoman peittävän ja helposti hoidettavan kokonaisuuden. Pensaalla on monia muitakin hyviä puutarhakasvin ominaisuuksia. Se ei kasva juurikaan metriä korkeammaksi, nuolimaiset lehdet ovat koko kasvukauden kauniin tummanvihreät punertuakseen syksyllä viininpunaisiksi. Pensas viihtyy mainiosti kuivilla, kivisillä mailla ja menestyy jopa varjossa, mutta sietää myös paahteista kasvupaikkaa.

Keltavuohenkuusaman yleistymistä puutarhoissamme rajoittaa vain se tosiasia, ettei pensas juuri kukilla komeile. Keltaiset vaatimattomat kukat piiloutuvat kesä-elokuussa rehevän lehvästön sekaan niin hyvin, ettei niitä juuri kauempaa huomaa. Keltavuohenkuusama saattaa levitä juurivesoista, joten se sopii paremmin puoliksi luonnontilaisten kohteiden kuten arboretumien kauniiksi täytepensaaksi.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Keltavuohenkuusama
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Diervilla
Laji: 
lonicera
Koko: 
1 m pensas.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Kesävihanta juurivesoja tekevä pensas, jolla vastakkaiset teräväkärkiset lehdet ja keltakukkaiset kukinnot. Kukat muistuttavat kuusamankukkia.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, vähä–keskiravinteinen, kuiva kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V(–VII).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin