Skip to main content

Fagus sylvatica - euroopanpyökki

fagus_sylvatica_yk_slovakia_jreinikainen.jpg
fagus_sylvatica_ruska_jsaarinen.jpg

Mustilan Alppiruusulaaksossa saa ripauksen aidon pyökkimetsän tunnelmaa. Alppiruusulaakson lämpimässä, multavassa maassa ja muun puuston suojassa yksi komea euroopanpyökki ja pari pienempää pärjäävät paremmin kuin Etelärinteellä, missä pyökit paleltuvat maahan asti kylminä talvina, viimeksi 1980-luvun puolivälissä. Nyttemmin ovat nekin puut olleet täysin kestäviä. 

Kestävimpiä pyökkejä on perinteisesti etsitty Ruotsin pohjoisimmista esiintymistä. Mustila on vuoden 2005 Slovakian-keruumatkasta lähtien etsinyt talvenkestäviä pyökkejä myös Itä-Euroopan vuoristoista, joissa pyökin tiedetään paikoitellen sietävän jopa -40 asteen pakkasia.

Hienoimmillaan pyökit ovat keväällä, kun läpikuultavat lehdet päästävät satumaista vihreää valoa lävitseen, sekä lokakuussa kuparin- tai pronssinhehkuisessa syysvärissään.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Euroopanpyökki
Heimo: 
Fagaceae
Suku: 
Fagus
Laji: 
sylvatica
Koko: 
5–20 m, luontaisesti jopa 35 m puu.
Kotipaikka: 
Levinnyt laajalle alueelle Euroopassa rajoittuen pohjoisessa Etelä-Skandinaviaan ja idässä Kaukaasiaan.
Kuvaus: 
Erinomainen koristepuu, joka avoimella paikalla muodostaa komean, leveän latvuksen. Koristeellisen lyijynharmaa, sileä runko. Kuparinpunainen syysväritys. Lakastuneet lehdet pysyvät puussa usein pitkälle kevääseen.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, runsasravinteinen, tuore–kostea, läpäisevä humusmaa. Suojainen kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I-II, jos alkuperä on riittävän kestävä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin