Skip to main content

Fallopia japonica - japanintatar

fallopia_japonica_turun_saaristo_kristiantheqvist.jpg

Japanintattaren bambumainen, sisältä ontto verso ampaisee kasvukauden aikana jopa kahden metrin korkeuteen ja haarautuu vasta yläosastaan. Kermanvalkoiset kukinnot ilmaantuvat lehtihankoihin loppukesällä. Vaikka kysymyksessä on kookas kasvi, japanintattaren kasvutapaa voisi parhaiten kuvailla siroksi.

Japanintatar tuotiin Eurooppaan 1800-luvulla ja se sai 1847 Hollannissa kultamitallin vuoden kiinnostavimpana kasvina. Seuraavien reilun sadan vuoden aikana se on joutunut palkintopallilta sadan pahiten leviävän kasvin listalle ja sen levittäminen on kielletty monissa maissa. Japanintatar leviää maan kautta juurakkonsa avulla. Japanintatar on lauhkean lehtimetsävyöhykkeen kasvi eikä meidän ilmastossamme leviä yhtä voimallisesti kuin etelämpänä. Havainnot viljelykarkulaisuudesta ovat kyllä Suomessakin viime vuosina selvästi lisääntyneet.

Mustilan komea japanintatarkasvusto Alppiruusulaakson pohjoispäässä herättää kävijöissä yleensä ällistystä. On vaikea uskoa, että keskikesän bambumainen viidakko todella lakastuu kokonaan talven tullen. Täällä japanintattaren liiallisen leviämisen pitävät kurissa viereinen tie ja suurten puiden varjostus.

PÄIVITYS 2020: Japanintatar on kesäkuusta 2019 lähtien tullut Suomessa kielletyksi kasviksi. Sen esiintymät Arboretum Mustilassa ovat hyvin tiedossa ja hallinnassa. Japanintatar ei Suomessa leviä siemenistä. Tattarin leviäminen uusille alueille esim. kitkentäjätteen ja maansiirtojen mukana on Mustilassa estetty. Olemassaolevien tataristutusten hävittämiseen käydään käsiksi sen jälkeen, kun vakavista haittakasveista punahuiskusta ja lupiinista on päästy eroon.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Japanintatar
Heimo: 
Polygonaceae
Suku: 
Fallopia
Laji: 
japonica
Koko: 
Meillä 1–2,5 m, lauhkeamman ilmaston alueilla jopa 3–4 m perenna.
Kotipaikka: 
Japani, Korea, Pohjois-Kiina.
Kuvaus: 
Juurakkonsa avulla kasvullisesti lisääntyvä perenna. Bambua muistuttavat versot haarovat yläosasta. Valkoiset kukinnot loppusyksyllä latvaversoissa lehdistön yllä.
Kasvupaikka: 
Japanintattaren menestymisen salaisuus on siinä, että se kasvaa kaikenlaisilla paikoilla. Rehevimmillään se on temperaattisen vyöhykkeen jokivarsilla.
Menestyminen: 
Kestävä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin