Skip to main content

Forsythia viridissima - törmäonnenpensas

Törmäonnenpensas on ensimmäisiä Eurooppaan tuotuja onnenpensaita. Skotlantilainen kasvitieteilijä Robert Fortune löysi sen Itä-Kiinasta erään mandariinin puutarhasta, myöhemmin myös läheisestä vuoristosta, jossa se kasvaa villinä jokien ja purojen varsilla. Euroopassa se risteytettiin riippaonnenpensaan (Forsythia suspensa) kanssa, ja näin syntyi komeakukkainen loisto-onnenpensas (F. × intermedia).

Törmäonnenpensas on pystykasvuinen, enintään kolmen metrin korkuinen pensas, jonka oksat ovat kirkkaan vihreät ja lehdet kapeat, vain tyvikolmanneksestaan sahalaitaiset. Se kukkii muiden onnenpensaiden tapaan keltaisin kukin keväällä ennen lehtien puhkeamista.

Viljelystä Suomessa on hyvin vähän kokemusta. Kirjallisuustietojen mukaan pensas on Suomea muistuttavassa ilmastossa talvenarka. Mustilan Atsalearinteelle on sitä istutettu vuonna 2010 pieneksi ryhmäksi kevätkukinnan toivossa. Kukista on saatukin nauttia useina vuosina, sillä törmäonnenpensas kukkii onnenpensaista viimeisenä ja sen kukat ovat siten hyvin suojassa keväthalloilta.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Törmäonnenpensas
Heimo: 
Oleaceae
Suku: 
Forsythia
Laji: 
viridissima
Koko: 
1–2 metriä korkea, leveä pensas.
Kotipaikka: 
Itä-Kiina.
Kuvaus: 
Pystykasvuinen pensas, joka kukkii keväällä ennen lehtien puhkeamista onnenpensaista viimeisenä.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen ja runsasravinteinen kasvupaikka. Varjossa kukinta ei yhtä runsas kuin auringossa, mutta kestää pitempään.
Menestyminen: 
Vyöhyke Ia (Ib). Suomessa vähän kokeiltu.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin