Skip to main content

Fraxinus pennsylvanica - punasaarni

fraxinus_pennsylvanica_ruska_jsaarinen.jpg

Kaksikotinen punasaarni on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja se on alueen laajimmalle levinnyt saarnilaji. Suomessakin sitä on viljelty pitkään ja se on osoittautunut sopeutuvammaksi ja kestävämmäksi kuin oma, vaatelias lehtosaarnemme (F. excelsior). Kaunismuotoista punasaarnea käytetäänkin melko yleisesti katu- ja puistopuuna julkisessa viherrakentamisessa.

Punasaarnen lehdet ovat hieman pienemmät kuin lehtosaarnella ja niissä on vähemmän lehdyköitä. Talvella punasaarnen erottaa myös ruskeiden silmujen perusteella, kun taas lehtosaarnen silmut ovat mustat. Pienemmän, tiheäoksaisen olemuksensa johdosta se ei istutuksissa pysty korvaamaan majesteettista lehtosaarnea.

Punasaarnea kasvaa Mustilassa muun muassa metsikkönä Tammimetsän länsipuolella. Se viihtyy auringossa, kestää kovaakin tuulta ja pärjää niin kosteilla kuin kuivemmillakin kasvupaikoilla. Punasaarni tulee esiin jo varhain ruska-aikana kirkkaan keltaisella syysvärillään, joka suorastaan hehkuu sinistä syystaivasta vasten.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Punasaarni
Heimo: 
Oleaceae
Suku: 
Fraxinus
Laji: 
pennsylvanica
Koko: 
8–20 m.
Kotipaikka: 
Laajalla alueella Pohjois-Amerikan itäosissa.
Kuvaus: 
Yleinen koristepuu. Nopeakasvuinen, lehtosaarnea muistuttava, mutta pienempi, talvenkestävämpi ja sopeutuvaisempi. Komea latvus ja kauniin keltainen syysväritys.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore–kostea, kalkkipitoinen humusmaa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV (V).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin