Skip to main content

Fraxinus rhynchophylla - idänsaarni

fraxinus_rhyncophylla_var_densata_ruska_jsaarinen.jpg

Idänsaarni kasvaa rehevissä, kosteissa rinnemetsissä ja jokilaaksoissa laajalla alueella, joka ulottuu Länsi-Kiinasta Koreaan ja Venäjän Kaukoitään. Suomessa viljellyt alkuperät ovat peräisin tämän alueen koillisosista, ja niistä on tunnistettavissa kaksi selvästi toisistaan poikkeavaa muotoa, var. rhynchophylla, jonka lehdykät ovat soikeat ja suippokärkiset kuten useimmilla saarnilla, ja var. densata, jonka lehdykät ovat isot ja leveät, jopa lähes pyöreät, ja hiekkapaperimaisen karheat.

Parhailla luontaisilla kasvupaikoilla idänsaarni voi kasvaa yli 20-metriseksi puuksi, mutta yleensä se jää selvästi pienemmäksi. Komeaksi kehittyäkseen se vaatii aurinkoisen, syvämultaisen ja kosteana pysyvän ravinteikkaan maaperän.

Idänsaarni puhkeaa lehteen saarnista viimeisimpänä ja siksi välttää yleensä keväthallat, joille monet saarnet ovat herkkiä. Ruskaan puut tulevat melko aikaisin, mikä kielii sopeutumisesta kylmään ilmastoon ja lyhyeen kasvukauteen. Syysvärityksessä on alkuperien ja yksilöiden välillä vaihtelua sameasta oranssinruskeasta loisteliaaseen viininpunaiseen.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Idänsaarni
Heimo: 
Oleaceae
Suku: 
Fraxinus
Laji: 
rhynchophylla
Koko: 
6–12 m.
Kotipaikka: 
Pohjois- ja Koillis-Kiina, Korea, Vladivostokin ympäristö.
Kuvaus: 
Kesävihanta suureksi kasvava puu, jolla harmaa runko ja yleensä 5-lehdykkäiset lehdet.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, runsasravinteinen ja tuore, jopa märkä. Kestää myös tuulta ja ilmansaasteita hyvin, mutta ei siedä varjostusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III (vähäisistä kokemuksista päätellen).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin