Skip to main content

Gaultheria procumbens - lamosalali

Lamosalali on ainavihanta varpukasvi, joka kasvattaa rönsyjä ja muodostaa mattomaista, korkeudeltaan noin 15-senttistä kasvustoa. Sillä on koristeelliset lehdet, kukat ja marjat. Soikeat, ehytlaitaiset lehdet ovat tummanvihreitä ja kiiltäviä. Pienet, kellomaiset valkeat kukat ovat alkukesästä yksittäin tai 2–3 kukan ryhmässä lehtihangoissa. Syksyllä kasvuston koristeena ovat kirkkaanpunaiset marjat, jotka säilyvät kevääseen asti.

Lamosalali kasvaa luontaisena Pohjois-Amerikan itäosien havu- ja lehtimetsissä, metsänaukioilla ja soilla. Kotiseuduillaan tämä varpu tunnetaan nimellä Wintergreen, ja lehdissä ja marjoissa tuoksuva aromaattinen öljy, "wintergreen oil", on siellä suosittu maku muun muassa purukumissa.

Koristekasvina lamosalali on Suomessa vielä varsin tuntematon. Tosin se on viime vuosien aikana tullut tutuksi joulunaikaan joulupuolukan nimellä myynnissä olevana ruukkukukkana. Suurimarjainen ruukussa kasvatettu lamosalali on eteläistä alkuperää eikä välttämättä pärjää ulos istutettuna. Pienimarjainen pohjoinen luonnonkanta sen sijaan näyttää menestyvän ainakin Mustilassa oikein hyvin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Lamosalali
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Gaultheria
Laji: 
procumbens
Koko: 
10–15 cm korkea, kasvaa maatapeittäväksi kasvustoksi.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Ainavihanta varpu, joka kasvattaa rönsyjä. Tummanvihreät, kiiltävät, soikeat lehdet. Pienet valkeat, kellomaiset kukat kesäkuussa, loistavanpunaiset marjat syksyllä.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, keskiravinteinen, tuore.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III. Talvehtii parhaiten, kun saa lumisuojan.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin