Skip to main content

Holodiscus discolor - nukka-angervo

Nukka-angervo (Holodiscus discolor) on parimetriseksi kasvava pyöreä pensas, joka kukkii keskikesällä pienin kermanvalkoisin makeantuoksuisin kukin. Kaarevien oksien kärkiin muodostuvissa suurissa, nuokkuvissa kukinnoissa on nähty valtameren kuohuja ja lajin englanninkielinen nimi onkin Ocean Spray. Tuoksuvat kukinnot säilyvät pensaassa yksittäisten kukkien kuihduttuakin ja muuttuvat hiljalleen kermankeltaisiksi. Jopa lehtien viinin- tai oranssinpunaisen ruskankin jälkeen kuivuneet kukinnot koristavat pensasta pitkälle talveen.

Luontaisena nukka-angervo kasvaa Yhdysvaltain ja Kanadan länsiosissa. Meillä se viihtyy lämpimällä ja aurinkoisella paikalla tuoreessa, mutta läpäisevässä maassa keväthalloilta suojattuna. Mustilassa valoisa havumetsä ja karkea, ei kovin ravinteikas maa ovat osoittautuneet sopiviksi. Nukka-angervolla on matala juuristo, joten sen kasvualusta ei saa kuivua liikaa.

Nukka-angervon Kaliforniassa kasvavat alkuperät tuskin kestävät meillä, joten siemeniä tulisikin kerätä lajin mantereisimmilta kasvupaikoilta vaikkapa Montanasta tai Brittiläisen Kolumbian sisäosista.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Nukka-angervo
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Holodiscus
Laji: 
discolor
Koko: 
1,5–2 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan länsiosat.
Kuvaus: 
Kesävihanta pensas, jolla on kaarevat, kärjistään nuokkuvat oksat. Kukinta keskikesällä versojen kärkien jopa 25-senttisin mittaisin röyhykukinnoin. Kukat valkoiset. Lehdet pyörähköt, pehmeänukkaiset ja lovireunaiset.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai kevyesti varjoisa, keski- tai runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I (II–III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin