Skip to main content

Hydrangea heteromalla - kiinanhortensia

hydrangea_heteromalla_runko_jsaarinen.jpg

Kiinanhortensiaa on viljelty Suomessa jo kauan, mutta se ei ole koskaan tullut yleiseksi. Pensas kukkii jo keskikesän jälkeen, aiemmin kuin useimmat muut hortensiat. Syyshortensiasta ja muista japaninhortensioista (H. paniculata) kiinanhortensian erottaa parhaiten litteästä kukinnostaan. Kukinto on valkoinen. Neuvottomat isot laitakukat voivat olla punertavia. Valoisalla paikalla kasvaessaan kiinanhortensia on alas asti lehtevä, mutta pyrkii varjoisammassa kasvamaan enemmän ylöspäin. Vapaasti kasvaessaan siitä tulee pyöreä 2–3 metrin korkuinen pensas.

Eräillä kiinanhortensian muodoilla rungon kanelinruskea kaarna on koristeellisen hilseilevä, mutta tässä asiassa on suurta kantojen välistä vaihtelua. Laaja levinneisyysalue Keski- ja Länsi-Kiinasta aina pohjoisen Vietnamin vuoristoihin on synnyttänyt paikallisia, toisistaan poikkeavia muotoja, joista parhaat ovat talvenkestäviä Keski-Suomessa asti.

Mustilan kiinanhortensioista on 1980-luvulla valittu lajikkeiksi kaksi yksilöä, jotka ovat saaneet nimikseen ’Axel’ ja ’Peter’ Tigerstedtin veljesten mukaan. Näitä on taimistoilla lisäyksessä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kiinanhortensia
Heimo: 
Hydrangeaceae
Suku: 
Hydrangea
Laji: 
heteromalla
Koko: 
3–4 m.
Kotipaikka: 
Länsi- ja Indo-Kiinan vuoristot sekä itäinen Himalaja.
Kuvaus: 
Pyöreäkasvuinen ja rehevä pensas, valkoiset kukinnot kesällä.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Tuore ja ravinteikas maa.
Menestyminen: 
Parhaimmillaan vyöhykkeet I–IV, mutta alkuperien väliset erot suuria.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin