Skip to main content

Juniperus scopulorum - kalliovuortenkataja

Kalliovuortenkataja on levittäytynyt laajalle Pohjois-Amerikan länsiosien vuoristossa useimmiten noin 1500 metrin korkeudella. Se muodostaa paikoitellen laajoja, maisemalle leimaa-antavia kasvustoja. Kalliovuortenkataja saattaa kasvaa yli kymmenmetriseksi, pylväsmäiseksi tai kartiomaiseksi puuksi tai siitä voi tulla epäsäännöllisen pyöreä pensas, joka haarautuu jo rungon tyvellä voimakkaiksi sivuhaaroiksi.

Kalliovuortenkatajalla on sekä neulamaisia ja tiiviisti oksia vasten painautuneita suomumaisia lehtiä. Lehtien väri vaihtelee tumman sinivihreästä himmeän harmaanvihreään. Kataja on useimmiten kaksikotinen. Emipensaiden marjakävyt ovat pyöreähköjä, pinnaltaan härmäisiä ja kirkkaan sinisiä. Kalliovuortenkataja on hyvin pitkäikäinen. Uudesta-Meksikosta on löydetty korkea, puumainen kataja, josta laskettiin 1888 vuosirengasta.

Kalliovuortenkatajan talvenkestävyyden rajoja Suomessa ei ole kokeiltu. Viljelyssä on yleensä pylväsmäisiä tai muuten hyvänmuotoisia lajikkeita, jotka Mustilassa näyttävät käyttäytyvän paremmin kuin luonnonmuodot. Yleisimmin viljelty lajike Suomessa taitaa olla 'Skyrocket', usein J. virginiana -nimellä. Mustilaan on istutettu myös 'Blue Arrow', 'Moonglow', 'Silver Star', 'Springbank' ja 'Wichita Blue'.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kalliovuortenkataja
Heimo: 
Cupressaceae
Suku: 
Juniperus
Laji: 
scopulorum
Koko: 
1–3 m, kotiseudullaan jopa yli 10 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan Kalliovuoret.
Kuvaus: 
Kaunis, tuuhea havupensas, jolla on voimakkaan siniharmaat neulaset. Yksilöstä tai lajikkeesta riippuen kasvutapa vaihtelee kapeasta leveään.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, kuiva, vähäravinteinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III–IV), lajikkeista riippuen ja lyhytaikaisen kokemuksen pohjalta arvioiden.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin