Skip to main content

Ligustrum vulgare - aitalikusteri

Aitalikusteria on Euroopassa käytetty paljon aitakasvina (muun muassa Harry Potter asuu Likusteritiellä). Pensaan kapeat, soikeat lehdet säilyvät pensaassa pitkälle talveen ja putoavat vasta keväällä ennen uusien lehtien puhkeamista eli se on osittain ikivihreä, mikä on eduksi aitakasville. Aitalikusteri kestää hyvin myös leikkaamista.

Keskikesällä pensaaseen muodostuu kermanvalkoisia, makealta tuoksuvia kukkaterttuja, joihin syksyllä kypsyvät mustat marjat. Pakkasten tullen lehdet saavat violettia väriä ja ovat huurteisina koristeellisia.

Suomessa likusteria on kasvatettu pitkään mutta harvoin. Mustilassakin sitä kasvaa vanhastaan Pohjoisrinteelle vievän tien vieressä, siperianlehtikuusten (Larix sibirica) lähellä. Lumi painaa oksat lakoon, mikä tekee pensaikosta sotkuisen näköisen. Aasialaiset sukulaislajit käyttäytyvät siivommin, mutta niiden menestymisestä ei vielä ole pitkäaikaista kokemusta.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Aitalikusteri
Heimo: 
Oleaceae
Suku: 
Ligustrum
Laji: 
vulgare
Koko: 
Pensas, 1–2 m.
Kotipaikka: 
Eurooppa, Marokosta Lounais-Ruotsiin ja Luoteis-Iraniin.
Kuvaus: 
Pieni, osittain ikivihreä pensas. Kapeat soikeat lehdet, kermanvalkoiset tuoksuvat kukkatertut, mustat marjat.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, kuiva, hikevä, sorapitoinen maa. Kalkinsuosija, mutta pärjää myös neutraalissa maassa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin