Skip to main content

Lupinus polyphyllus - komealupiini

Lupinus polyphyllos ©KTheqvist

Komealupiini tuotiin Mustilan Etelärinteelle aikoinaan maanparannuskasviksi. Se kykenee juuristobakteeriensa avulla sitomaan typpeä suoraan ilmasta ja rehevöittämään maata. Lisäksi juuristo rikkoo tiivistyneitä maarakenteita. Lupiinia kasvaa nykyisin paikoitellen runsaana valoisilla paikoilla sekä Etelärinteellä että Ketunmäessä. Sen mieluisimpia leviämispaikkoja ovat kuitenkin hiekkaiset tienvarret peltojen keskellä.

Vähän ennen kesäkuun puoltaväliä lupiinia ei voi olla huomaamatta Suomen tienvarsilla, kun kilometrien mittaiset kasvustot ojanpenkoilla alkavat kukkia. Mielipiteet lupiinista jakautuvat; komea koristekasvi tunnetaan myös haitallisena vieraslajina. Voimakaskasvuisena ja tehokkaasti leviävänä se valloittaa luonnonvaraisilta kasveilta kasvutilaa. Lupiinia on menneinä vuosina levitetty tarkoituksellisestikin hiekkaisille tienvarsille, jotka ovat olleet monen harvinaistuneen niitty- ja ketokasvin turvapaikkoja perinteisen maatalouden jälkeisellä ajalla. Lupiinikasvusto itse nujertuu varjostavan puuvartiskasvillisuuden työntyessä sen kasvupaikoille.

Leviämistä voi tehokkaasti rajoittaa leikkaamalla kukkavarret heti kukinnan jälkeen. Siementen väitetään säilyvän itämiskykyisinä vuosikymmeniä. Hernemäisestä ulkonäöstään huolimatta ne ovat myrkyllisiä; syöminen aiheuttaa vatsanväänteitä ja päänsärkyä.

PÄIVITYS 2020: Lupiini on kesäkuusta 2019 lähtien Suomessa ns. kielletty kasvi. Lupiinin hävittämiseksi myös Arboretum Mustilasta nähdään jatkuvaa vaivaa. Jo vuosia sitten ryhdyttiin estämään lupiinin leviäminen uusille alueille. Lupiinia on vuosittain myös hävitetty järjestelmällisellä työllä, alkaen ongelmallisimmista kasvupaikoista. Lupiini ei siemenpankkinsa vuoksi kuitenkaan katoa kertaiskusta, ja sen hävittäminen arboretumista on pitkäaikainen projekti. Lupiinin leikkuu kukinnan aikaan on näyttävää mutta turhaa työtä. Tähkät on poistettava kukinnan jälkeen ennen siementen kypsymistä, jos maahan muodostuvan siemenpankin synty halutaan estää.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Komealupiini
Heimo: 
Fabaceae
Suku: 
Lupinus
Laji: 
polyphyllus
Koko: 
80–120 cm perenna.
Kotipaikka: 
Läntinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Lupiinilla on sormilehdykäiset lehdet, kukinto on pitkä, pysty terttu. Kukinnon yleisin väri on sininen, mutta myös punaisia, valkoisia ja kirjavia esiintyy.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen paikka, pärjää karummassakin maassa typensitomiskykynsä vuoksi.
Menestyminen: 
Menestyy Lapissa asti, jossa taimitarhat edelleen myyvät lupiinin taimia.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin