Skip to main content

Magnolia sieboldii - pensasmagnolia

magnolia_sieboldii_kukka_jreinikainen.jpg

Pensasmagnolia on menestynyt Mustilassa ja muuallakin Etelä-Suomessa oivasti, kunhan se saa kasvaa puolivarjoisalla paikalla lehtometsäoloissa. Luontaisena se kasvaa Itä-Aasiassa ja viihtyy erityisesti vuorenrinteitten ja laavamaiden pensaikoissa.

Pensasmagnolia kukkii täydessä lehdessä, Suomessa juhannuksen jälkeen. Loppukesällä se saattaa yllättää iloisesti kukkimalla vielä uudelleen. Kukat ovat noin 10 cm levyiset, yleensä nuokkuvat ja hieman sulkeutuneet niin että niiden yksityiskohtia täytyy tarkastella hieman alaviistosta. Yleisimmin viljellään korealaista muotoa (var. sieboldii), jonka valkoisten terälehtien keskellä erottuvat koristeellisen punaiset heteet ja keltainen emiö. Tätä muotoa edustavat myös Mustilan vanhat pensaat Alppiruusulaaksossa ja Etelärinteen länsipäässä.

Pensasmagnoliaa pidetään kestävimpänä Suomessa viljellyistä magnolioista, ja se onkin oikeanlaisilla kasvupaikoilla aivan kestävä vielä III-vyöhykkeellä asti, ja jopa Oulun seudulla sitä kasvaa harrastajien pihoissa. Eri alkuperien välillä näyttää kuitenkin olevan eroja kestävyyden suhteen, ja juuristonsa ja lehdistönsä herkkyyden puolesta pensasmagnolia on sukunsa vaateliaammasta päästä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Pensasmagnolia
Heimo: 
Magnoliaceae
Suku: 
Magnolia
Laji: 
sieboldii
Koko: 
Täysikokoisena 2–5 m pensas.
Kotipaikka: 
Itä-Kiina, Korea, Japani.
Kuvaus: 
Kesävihanta pensas. Kestävimpiä magnolioita. Kukkii lehtien puhjettua alkukesällä ja joskus uudestaan syksyllä noin 10 cm levyisin valkoisin nuokkuvin kukin. Hallanarka.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, tuore, keskiravinteinen, hapahko ja kosteana pysyvä mutta läpäisevä humusmaa. Suojainen, lämmin kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III(–V).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin