Skip to main content

Mahonia aquifolium - mahonia

mahonia_aquifolium_kukka_jreinikainen.jpg

Ainavihanta, matalakasvuinen mahonia kukkii toukokuussa, jolloin sen ylimmissä lehtihangoissa on suurina rykelminä pystyjä kukkaterttuja ja niissä keltaisia, pieniä mutta kauniita kukkia. Mahonian lehdet ovat usein kiiltävät ja kauniin tummanvihreät, lehdykät ovat laidoiltaan harvakseltaan otapäiset. Osa lehdistä saattaa syksyllä muuttua loistavan punaiseksi.

Syksyllä mahoniaa koristavat marjatertut, joissa on sinisenharmaita marjoja. Marjat ovat syötäviä, mutta siemenet mahdollisesti lievästi myrkyllisiä. Kirpeänhapanta hedelmälihaa voi käyttää esimerkiksi hillojen ja viinien hapantamiseen. Myös suomalaisessa vuonna 1950 painetussa puutarhakirjassa on mainittu, että mahonian marjoista saa hyvää marmeladia.

Pohjois-Amerikan länsiosissa runsasravinteisissa havumetsissä kasvava mahonia viihtyy parhaiten varjoisassa tai puolivarjoisassa paikassa, suojassa kylmiltä tuulilta ja etenkin keväällä suoralta auringonpaisteelta, meillä mielellään talvella lumen alla. Se sopii hyvin kasvamaan alppiruusujen (Rhododendron) lähellä. Mustilassa mahonioita kasvaa useassa paikassa. Keväällä kukkiessaan ne ovat näyttäviä, lehtevänä aikana häviävät muiden pensaiden sekaan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Mahonia
Heimo: 
Berberidaceae
Suku: 
Mahonia
Laji: 
aquifolium
Koko: 
40–70 cm.
Kotipaikka: 
Läntinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Muodoltaan epäsäännöllinen ainavihanta pensas. Koristeelliset tummanvihreät, vaihtelevasti kiiltävät lehdet. Kukkii toukokuussa keltaisin runsain kukinnoin. Harmaansiniset happamat marjat kypsyvät syksyllä.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, keskiravinteinen, tuore, hapan.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I–IV).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin