Skip to main content

Malus fusca (Malus diversifolia) - oregoninomenapuu

Oregoninomenapuu on ainoa pohjoisamerikkalainen omenapuulaji, joka kasvaa luontaisena Kalliovuorten länsipuolella. Vaikka laji tiedetään kylmänkestäväksi, sitä on Suomessa kasvatettu hyvin vähän. Kotimaassaan lajilla ei ole nähty paljon koristearvoa, vaikka pitkulaiset hedelmät tekevät tästä lajista ainutlaatuisen koristeomenien joukossa. Sen sijaan sitä käytetään kotiseudullaan muiden omenapuiden perusrunkona, joka pärjää hankalilla, savisilla ja märilläkin kasvupaikoilla. Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet kasvia eri tavoin luontaislääkinnässä, mutta nykyisin sillä ei tiettävästi ole lääkinnällistä käyttöä.

Oregoninomenapuu on puu tai pensas, jonka kuori on ruskea ja repaleinen. Pitkäversojen lehdet ovat joko jommalta kummalta tai molemmilta laidoilta syvästi liuskoittuneet, ja pitkänomainen hedelmä on keltainen tai punertava.

Mustilassa oregoninomenapuita on istutettu kesällä 2003 Pohjoisrinteelle ja Nikkarinmäkeen. Ne ovat pysyneet pensasmaisena ja korkeudeltaan alle kolmemetrisenä. Puun kestävyys on riittänyt vyöhykkeellä III, mutta kestävämpiäkin siemenlähteitä saattaa olla löydettävissä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Oregoninomenapuu
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Malus
Laji: 
diversifolia
Koko: 
4–6 m, kotiseudullaan jopa 12 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikassa Kaliforniasta Alaskaan Tyynenmeren rannikolla, ulottuen sisämaassa Kaskadivuoristoon.
Kuvaus: 
Pieni koristeomenapuu tai -pensas, jonka lehdet ovat epäsäännöllisesti liuskoittuneet. Keltainen tai punertava hedelmä on hyvin pitkänomainen.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, tuore, melko ravinteikas. Sietää myös tiiviihköä kasvualaustaa, mutta istutuspaikan lämpimyys on eduksi.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin