Skip to main content

Osmunda regalis - kuningassaniainen

Suotuisissa oloissa kuningassaniainen kasvaa kuningaskokoon. Suomen luonnonvaraisista saniaisista voi vanha hiirenporrasmätäs (Athyrium filix-femina) kasvattaa toista metriä korkean lehdistön, mutta jää sillä hopeasijalle.

Kuningassaniaisen steriileistä lehdistä saa hernekasvimaisen vaikutelman, mutta vaikutelma häviää pian, kun huomaa lehtiä, joissa on kukkaröyhyä muistuttava itiöpesäke. Siksi kuningassaniaisen englanninkielinen nimi on Flowering Fern eli kukkiva saniainen. Vihreät itiöpesäkeryhmät muuttuvat vihreistä ruskeiksi syksyyn mennessä. Syvässä varjossa itiöpesäkkeellisiä lehtiä muodostuu vähemmän. Kuningassaniainen leviää maavarren avulla ja itiöistä.

Luonnonvaraisena kuningassaniainen on harvinaistunut, kun sille sopivia kasvupaikkoja on otettu viljelykäyttöön. Koska sen levinneisyysalue ulottuu Etelä-Ruotsiin, voisi sen odottaa menestyvän suotuisilla paikoilla myös meillä. Sitä näkee kuitenkin hyvin harvoin. Mustilassa voi Alppiruusulaaksoa jakavan ojan varressa käydä tarkistamassa, miltä näyttää hyvin menestyvä kuningassaniainen.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kuningassaniainen
Heimo: 
Osmundaceae
Suku: 
Osmunda
Laji: 
regalis
Koko: 
100–200 cm.
Kotipaikka: 
Luonnonvarainen Euroopassa Etelä-Ruotsiin asti sekä Afrikassa ja Aasiassa.
Kuvaus: 
Kookas, pystykasvuinen saniainen, jolla erillinen itiöpesäkeosa lehtien kärjissä.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, keski- tai runsasravinteinen, tuore, multava maa.
Menestyminen: 
Menestyy suojaisilla kasvupaikoilla Etelä-Suomessa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin