Skip to main content

Physocarpus bracteatus - coloradonheisiangervo

Nopeakasvuiset ja kasvupaikan suhteen vaatimattomat, kuivuutta ja kylmiä talvia kestävät heisiangervot (Physocarpus) ovat suomalaisen viherrakentamisen perustyökaluja, joita näkee tuon tuosta muun muassa aidanteina ja viherkaistoilla. Rehevillä paikoilla jopa liian voimakaskasvuinen lännenheisiangervo (P. opulifolius) voisi olla korvattavissa hieman maltillisemmin kasvavalla coloradonheisiangervolla.

Coloradonheisiangervon hieman sahalaitaiset lehdet ovat 2–7-senttiset ja kolmiliuskaiset kuten koiranheidellä (Viburnum opulus). Liuskat ovat pyöreämmät kuin lännenheisiangervolla. Oksien kuori hilseilee vanhemmiten leveinä liuskoina, mikä tuo lehdettömiin pensaisiin omaa mielenkiintoaan. Pensasangervoja (Spiraea) muistuttavat valkoiset kukat avautuvat keskikesällä ja muodostavat 5 cm levyisiä kukintoja. Kellanvihreät tuppilohedelmät elävöittävät tätä muuten arkisen näköistä pensasta syksyyn saakka.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Coloradonheisiangervo
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Physocarpus
Laji: 
bracteatus
Koko: 
1–2 m pensas.
Kotipaikka: 
Colorado, Kalliovuoret Pohjois-Amerikassa.
Kuvaus: 
Kesäkuussa kukkiva, kaartuvaoksainen ja helppohoitoinen, melko huomaamattoman näköinen pensas.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Kuivemmassa maassa ravinteikas maaperä, tuoreemmassa maassa syytä välttää liiallista rehevyyttä, jotta pensas säilyisi ryhdikkäänä.
Menestyminen: 
Oletettavasti hyvin talvenkestävä, ehkä vyöhykkeet I-V.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin