Skip to main content

Picea × albertiana (Picea glauca var. albertiana) - albertanvalkokuusi

picea_glauca_var_albertiana_yleiskuva_jsaarinen.jpg

Albertanvalkokuusi on taustaltaan hieman kiistanalainen puu. Sitä on pidetty valkokuusen (Picea glauca) lounaisena muunnoksena tai engelmannin- (P. engelmannii) ja valkokuusen risteymäsyntyisenä välimuotona, miltä se kieltämättä hieman näyttääkin. Neulaset ovat pidemmät kuin tyypillisellä valkokuusella, ja kuluvan kesän kasvainranka on engelmanninkuusen tapaan karvainen.

Mustilassa albertanvalkokuusi kasvoi pitkään laajana metsikkönä arboretumin länsiosassa Näppärin alueella. Metsikön alkuperä oli Suomea ajatellen melkoisen mantereinen Crow's Nest Pass Kanadan Albertassa. Monien eksoottikuusikoiden tapaan tämäkin metsikkö on ikäännyttyään suurelta osin menetetty hyönteistuhojen takia. Siitä on nykyisin jäljellä enää pieniä puuryhmiä. Samaa alkuperää on käytetty Metsäntutkimuslaitoksen koemetsissä, joissa melko hyvään tulokseen on päästy vain Punkaharjulla.

Vuonna 2000 Näppärin kuusilajikokoelmaan istutettiin uusi pieni albertanvalkokuusimetsikkö, jonka alkuperä on Kirkup Creek Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa. Tämän seudun puut ovat yleensä pärjänneet Mustilassa erinomaisesti, ja istutuksen kehitystä seurataan kiinnostuneena.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Albertanvalkokuusi
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Picea
Laji: 
glauca
Muunnos (var.): 
albertiana
Koko: 
Suomessa täysikokoisena 15–20 m. Kotiseudullaan kookkaampi.
Kotipaikka: 
Kanadan Alberta ja Brittiläinen Kolumbia.
Kuvaus: 
Kapean kartiomainen havupuu, jonka neulaset ovat jäykät ja harmaanvihreät. Kestävä mutta lyhytikäinen.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoisa, keskiravinteinen, kuivahko tai tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VII alkuperästä riippuen.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin