Skip to main content

Populus × generosa - isopoppeli

Isopoppeli on jätti- ja amerikanmustapoppelin (P. deltoides × P. trichocarpa) risteymä. Risteytyksen teki ensimmäisenä kasvitieteilijä A. Henry vuonna 1914. Risteytystyön tavoitteena oli kehittää voimakaskasvuisia poppeleita metsäteollisuuden käyttöön, mutta rotevaa isopoppelia on käytetty sittemmin myös puistopuuna.

Viljelyyn on otettu sekä hede- että emiklooneja. Suomessa on viljelty lähes pelkästään emipuita, joiden eminorkot muistuttavat pitkiä helminauhoja. Arboretumin isopoppeli on kuitenkin hedepuu, joka ei tuota tuulen mukana leviävää siemenvillaa.

Isopoppelilla on harvahko latvus. Sen latvaverso on voimakaskasvuinen, paksu ja särmikäs. Juurivesoja puu muodostaa vain vähän. Lehtiruoti on tunnusomaisesti liereä ja hyvin pitkä, jopa kahdeksan senttimetrin pituinen, ja lehti on kookas, 9 x 8 cm. Niinpä isopoppelin lehdet havisevat jo pienessäkin tuulenvireessä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Isopoppeli
Heimo: 
Salicaceae
Suku: 
Populus
Laji: 
× generosa
Koko: 
10–25 m puu.
Alkuperä: 
Amerikkalaista risteymäalkuperää. Molemmat kantalajit ovat Pohjois-Amerikasta.
Kuvaus: 
Jykevä, nopeakasvuinen ja isolehtinen puu. Eminorkot kuin pitkiä helminauhoja ja jokaisen kodan kärjessä on uloke kuin sitruunoissa. Vähän juurivesoja.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin