Skip to main content

Populus maximowiczii - japaninpoppeli

populus_maximowiczii_kumpula_jsaarinen.jpg

Japaninpoppeli kuuluu poppeleiden suvun kauneimpiin puihin. Sen kookkaat, paksut ja viehättävän pyöreät lehdet asettuvat kauniisti toistensa lomaan kerroksiksi laakeille oksille. Lehtien vaaleat alapinnat ikään kuin valaisevat puun varjon. Emipuissa on jopa yli 20 cm pitkät hedelmänorkot. Syysvärin saaneet, maahanvarisseet lehdet sopisivat koristeellisuutensa puolesta käytettäviksi kukkalaitteissa ja erilaisissa seppeleissä.

Japaninpoppeli kasvaa luontaisena Venäjän Kaukoidässä, Kiinassa, Korean niemimaalla ja Japanin saarilla. Luontaiset kasvupaikat ovat aurinkoisia tulvaniittyjä ja jokien rantoja. Luonnossa puun kasvukorkeus on jopa 40 metriä. Suomessakin japaninpoppeli näyttää kehittyvän hyvällä paikalla nopeasti kookkaaksi puuksi.

Mustilassa japaninpoppeli on ollut sukunsa parhaiten menestyneitä lajeja. Kokeilussa on useita alkuperiä Hokkaidolta, ja kaikki ovat kasvaneet hyvin ja pysyneet terveinä. 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Japaninpoppeli
Heimo: 
Salicaceae
Suku: 
Populus
Laji: 
maximowiczii
Koko: 
15–25 m. Luontaisilla kasvupaikoillaan jopa 40 m.
Kotipaikka: 
Koillis-Kiina, Korea, Venäjän Kaukoitä, Japani. Laajalle levinnyt ja monimuotoinen.
Kuvaus: 
Kookas, kauniin kerroksellisen latvuksen kasvattava puu. Lehdet soikeat tai pyöreät, alta valkoiset. Eminorkko on pitkä, 18(–25) cm. Ei tee juurivesoja.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, tuore tai kostea, runsasravinteinen. Kestää jonkin verran varjostusta, mutta säilyy alas asti tuuheana vain avoimella kasvupaikalla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III. Vähän kasvatettu, mutta ilmeisen kestävä ainakin Etelä-Suomessa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin