Skip to main content

Populus nigra ’Charkowiensis’ - harkovanpoppeli

Harkovanpoppeli on yksi Suomen harvinaisimmista puista. Se on tuotu Suomeen Pietarista yli sata vuotta sitten ja sitä istutettiin ainakin Helsinkiin ja Turkuun. Nykyisin vanhoja puita on tiettävästi jäljellä enää yksi ainoa Helsingin Kalliossa. Mustilassa kasvava nuori taimi on kasvatettu siitä kerätyistä, myrskyn pudottamista pistokasoksista.

Harkovanpoppeli on paitsi kulttuurihistoriallisesti arvokas myös komea koristepuu. Sen vaaleat oksat kasvavat yläviistoon niin, että latvuksesta kehittyy kauniin suppilomainen. Lehdet ovat kolmiomaiset, tuulessa havisevat. Harkovanpoppeli on melko terve puu, joka on täydellisen talvenkestävä I-vyöhykkeellä, mahdollisesti hieman pohjoisempanakin.

Harkovanpoppeli on kotoisin Ukrainasta Harkovan läheltä. Sen syntytausta on epäselvä, mutta monista tuntomerkeistä voidaan päätellä sen olevan Euroopassa luontaisen, syvälle Venäjälle ulottuvalla alueella kasvavan mustapoppelin (P. nigra) ja jonkin pilarimaisen poppelin risteymä. 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Harkovanpoppeli
Heimo: 
Salicaceae
Suku: 
Populus
Laji: 
nigra
Lajike: 
’Charkowiensis’
Koko: 
20–30 m.
Kotipaikka: 
Ukraina.
Kuvaus: 
Sileä, vaalea kellanharmaa runko ja oksat. Oksakulma terävä ja latvus suppilomaiset. Lehdet kolmiomaiset, tavallista mustapoppelia sirommat.
Kasvupaikka: 
Aurinkoon, ravinteikkaaseen ja mielellään tuoreeseen maahan, jos toivotaan rehevää kasvua.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin