Skip to main content

Prunus cerasifera - kirsikkaluumu

Kirsikkaluumu eli myrobalaani on Euroopassa laajalle levinnyt viljelykasvi. Suomessakin sitä on vanhastaan (1800-luvulla Turun seudulla) viljelty hedelmäpuuna. Useimmiten nykyään tavattavat puut ovat kuitenkin tuhoutuneitten koristekirsikoiden tai luumulajikkeiden kuoltua kasvamaan jääneitä perusrunkoja.

Kirsikkaluumu kukkii keväällä yltäkylläisesti ja ristipöytyksen onnistuessa tekee syötäviä, parhaimmillaan herkullisia hedelmiä. Se on monirunkoinen ja orainen pensas tai pikkupuu, joka tekee juurivesoja. Oksat ovat kaljuja ja kiiltäväkuorisia. Kirsikkaluumun valkoiset kukat puhkeavat ennen lehtiä tai yhtä aikaa, ja kukinta on yltäkylläinen. Hedelmät ovat pieniä, punertavia tai keltaisia luumuja.

Kirsikkaluumua on nykyisin jälleen Suomessa saatavilla useina ulkomaisperäisinä lajikkeina, joista osa on punalehtisiä ja -kukkaisia koristekasveja, osa hedelmien tuotantoa varten valittuja. Mustilaankin on koemielessä istutettu lajikkeet 'Vetraz' ja 'Podarok St. Peterburgu', joista on saatu hyviä kokemuksia eri puolilta Etelä-Suomea.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kirsikkaluumu
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Prunus
Laji: 
cerasifera
Koko: 
4–8 m puu tai pensas.
Kotipaikka: 
Viljelykasvi: ei tunneta luonnosta, mutta oletettavasti polveutuu Kaakkois-Euroopassa ja Länsi-Aasiassa villinä kasvavasta Prunus divaricata -lajista.
Kuvaus: 
Juurivesallinen ja orainen pensas tai puu. Kukkii ennen lehtien puhkeamista yksin tai pareittain sijaitsevin valkoisin kukin. Kapean vastapuikea lehtilapa on 4–7 cm. Yli sentin halkaisijaltaan oleva hedelmä on punertava tai keltainen.
Kasvupaikka: 
Aurinkoisella, tuoreella ja runsasravinteisella, kalkkipitoisella, ei savisella kasvupaikalla.
Menestyminen: 
Vyöhyke I (II), alkuperästä/lajikkeesta riippuen.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin