Skip to main content

Prunus nipponica var. kurilensis (Prunus kurilensis, Cerasus kurilensis) – kuriilienkirsikka

prunus_nipponica_kuriliensis_kristiantheqvist.jpg

Japanilaiseen puutarhaan kuuluvat yhtenä keskeisenä osana kukkivat kirsikkapuut. Koska varsinaiset japanilaiset koristekirsikat eivät ole Suomessa kovin talvenkestäviä, kaikki vaihtoehdot ovat tervetulleita. Kuriilienkirsikka on yksi pienimmistä ja kestävimmistä. Se kukkii toukokuun alkupuolella hennosti vaaleanpunaisin, lähes valkoisin kukin. Syksyllä seuraa toinen väriloistojakso lehtien saadessa hohtavan oranssin ruskavärin.

Kuriilienkirsikka on aikoinaan Japanin pohjoisista osista Eurooppaan viljelykasviksi otettu, ja toisinaan taimia tuodaankin taimimyymälöihin ja kaupunki-istutuksiin. Mustilan kuriilienkirsikoiden historia on toinen: ne on ostettu vuosituhannen taitteessa siemeninä Venäjän Kaukoidästä, ja ovat todennäköisesti alkujaan Sahalinin tai Kunashirin saarelta. Ne puhkeavat sekä lehteen että kukkaan hieman taimistokantoja aikaisemmin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kuriilienkirsikka
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Prunus
Laji: 
nipponica
Muunnos (var.): 
kurilensis
Koko: 
2–4 m pensas tai puu.
Kotipaikka: 
Kuriilien ja Sahalinin saaret ja Japanin pohjoisosat.
Kuvaus: 
Kohenevakasvuinen pieni puu tai pensas, jonka lehdet ovat puhjetessaan ruosteen- tai pronssinvärisiä. Valkoiset tai hennon vaaleanpunaiset kukat lehtien puhkeamisen aikaan. Pienet punamustat kirsikkahedelmät ovat käyttökelvottomia. Syysväri oranssi.
Kasvupaikka: 
Halloilta suojainen ja aurinkoinen paikka, runsasravinteinen, tuore, multava maa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin