Skip to main content

Prunus sargentii (Prunus sachalinensis, Cerasus sachalinensis) – rusokirsikka

prunus_sargentii_jreinikainen.jpg

Rusokirsikka on pieni tai keskikokoinen, usein säännöllisen muotoinen puu, joka kukkii aikaisin, muiden puiden vasta varovasti heräillessä kevääseen. Kukkiessaan se on puiston tai puutarhan kiistaton prinsessa: koko puu peittyy ruusunpunaisiin, suurehkoihin kirsikankukkiin. Kukinnan lumoa korostaa sen lyhytaikaisuus; loistoa kestää vain viikon verran.

Rusokirsikan lehdet puhkeavat kukinnan jälkeen kauniin kuparinruskeina muuttuakseen pian vihreiksi ja saaden lopulta syksyllä kauniin oranssinpunaisen syysvärin. Talvellakin rusokirsikan vaaleajuovainen kastanjanruskea runko kiinnittää huomiota lumen valkaisemassa ympäristössä.

Luontaisena rusokirsikka kasvaa Japanissa, Koreassa ja Venäjän Kaukoidässä, muun muassa Sahalinin saarella. Vuoristolajina se on huomattavasti kestävämpi kuin jalostetut japaninkirsikkalajikkeet, ja sen viljely onnistuu edullisilla kasvupaikoilla Keski-Suomea myöten. Mustilassa kasvaa usean eri alkuperän rusokirsikoita, joiden kukinnassa ja kasvutavassa on pientä vaihtelua.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Rusokirsikka
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Prunus
Laji: 
sargentii
Koko: 
4–10 m.
Kotipaikka: 
Japani, Korea, Venäjän Kaukoitä.
Kuvaus: 
Kesävihanta nopeakasvuinen pieni puu. Kuori kiiltävän kastanjanruskea vaalein poikkijuovin,. Kukkii näyttävästi ruusunpunaisin kukin ennen lehtimistä. Hedelmä punamusta, noin 10 mm, makeahko, kehittyy vain ristipölytyksellä.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, runsasravinteinen ja tuore kasvupaikka, sietää savimaata, kalkinsuosija.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin