Skip to main content

Quercus mongolica subsp. crispula - japanintammi

Quercus mongolica ©jr

Mongoliantammi (Q. mongolica) kasvaa laajalla alueella Itä-Aasiassa ja siitä on kuvattu useita alalajeja ja muotoja, joita toisinaan on pidetty itsenäisinäkin lajeina. Suomessa parhaiten on menestynyt mereinen alalaji japanintammi, sillä se kestää paremmin epävakaata ja vaihtelevaa ilmastoa. Pohjoiset alkuperät Hokkaidon ja Sahalinin saarilta kestävät myös kovia pakkasia. Mustilassa niitä on istutettu muun muassa Pohjoisrinteelle Japaniksi kutsutulle alueelle.

Japanintammi (subsp. crispula) kasvaa luontaisena Japanin kaikilla pääsaarilla ja myös niiden pohjoispuolella Sahalinilla ja Kuriileilla. Mantereella kasvaviin mongoliantammiin verrattuna japanintammi on monella tapaa laadukkaampi. Se on nopeakasvuinen ja suorarunkoinen ja lähtee kasvuun niin myöhään, etteivät keväthallat yleensä uhkaa uutta kasvua. Terhoja kehittyy runsaasti jo nuoriinkin puihin. Lehvästö saa kauniin punaisen tai keltaruskean syysvärin ennen muita meillä menestyviä tammilajeja, mikä myös kielii sopeutumisesta kylmään ilmastoon.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Japanintammi
Heimo: 
Fagaceae
Suku: 
Quercus
Laji: 
mongolica
Alalaji (ssp.): 
crispula
Koko: 
Luonnossa jopa 30 m. Suomessa jää todennäköisesti matalammaksi.
Kotipaikka: 
Venäjän Kaukoitä, Korea, Japani.
Kuvaus: 
Yksirunkoinen, latvukseltaan epäsäännöllinen, kesävihanta, juurivesaton, yksikotinen ja tuulipölytteinen puu. Pitkittäisuurteinen harmaa runko ja mustat tai punertavat oksat. Lehdet ovat jopa 23 cm pituisia ja 11 cm leveitä, pyöristynein, matalahkoin liuskoin. Voi elää jopa 800-vuotiaaksi.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen ja keski- tai runsasravinteinen kasvupaikka. Hapan ja tuore kasvualusta. Näyttää sietävän myös savimaata.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III. Riippuu alkuperästä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin