Skip to main content

Rhododendron camtschaticum - kamtšatkanalppiruusu

rhododendron_camtschaticum_kristiantheqvist.jpg

Voiko olla mitään ihastuttavampaa kuin metsän varpujen joukossa tai kivikossa kauniisti kukkiva kamtšatkanalppiruusu? Kuitenkin vain harvat tunnistavat sen alppiruusuksi, ja kasvitietelijöidenkin parissa siitä on ollut erimielisyyttä, koska sen kukat eivät puhkea edellisen vuoden nupuista vaan varpumaisten oksien sisällä piilevistä silmuista.

Kamtšatkanalppiruusu on kesävihanta, maata pitkin kasvava varpu, jonka kokoon nähden suurehkot violetit, joskus punaiset tai valkoiset kukat kohoavat kasvuston yläpuolelle ja avautuvat yleensä juhannuksen tienoilla. Kukinta jatkuu harvakseltaan syksyyn asti. Syksyisin lehdet saavat oranssinpunaisen ruskavärin ennen varisemistaan.

Kamtšatkanalppiruusu on kotoisin kylmiltä seuduilta Beringin salmen molemmilta puolilta; sitä kasvaa sekä Alaskassa että Kamtšatkan niemimaalla ja eteläisimmillään aina Japanissa asti. Kasvi viihtyy parhaiten viileässä istutuspaikassa, mutta kukkii sitä paremmin mitä enemmän saa valoa.

Kamtšatkanalppiruusua voi kasvattaa Suomessa ainakin V-vyöhykkeelle asti. Oikealla alkuperällä se menestynee lähes koko maassa, kunhan se saa oikeanlaisen kasvupaikan eikä jää muiden kasvien jalkoihin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kamtšatkanalppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
camtschaticum
Koko: 
10–20 cm.
Kotipaikka: 
Beringin salmen molemmin puolin, Alaskassa ja Kamtšatkan niemimaalla, Sahalinilla, Kuriileilla ja Japanissa.
Kuvaus: 
Lehtensä talveksi varistava matakasvuinen, varpumainen alppiruusu, jolla on violetit, punaiset tai valkoiset kukat.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo. Keski- tai runsasravinteinen, tuore, ilmava ja hapan kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VI.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin