Skip to main content

Rhododendron canadense - kanadanatsalea

rhododendron_canadense_ojussila.jpg

Kanadanatsalea on vaatimaton pieni pensas, joka sopeutuu hyvin Suomen ilmastoon, onhan se levinneisyydeltään maailman pohjoisin atsalea. Se kasvaa Pohjois-Amerikassa ja selviytyy jopa Kanadan itäosien puoliarktisessa havumetsävyöhykkeessä Labradorin niemimaalla.

Kanadanatsalean löytää varsinkin luontaisen alueensa eteläosissa soilta ja purojen varsilta. Pohjoisempana se viihtyy myös kuivemmilla kasvupaikoilla. Se voi muodostaa soisilla kasvupaikoillaan meikäläisen suopursun tapaan metrin korkuiseksi kasvavaa yhtenäistä tiheikköä. Kanadanatsalea kukkii ennen muita atsaleoja lehdettömänä violetein tai joskus harvemmin valkoisin, pienin mutta siroin kukin. Kukinta-aikaan tuollainen tiheikkö voi olla sykähdyttävä näky muuten melko yksitoikkoisessa pohjoisessa havumetsässä.

Kanadanatsaleaa soveltuisi Suomessakin käytettäväksi kosteiden, jopa ajoittaisen märkyyden vaivaamien kasvupaikkojen massaistutuksiin, sekä luonnontilaisen kaltaisiin ympäristöihin, joissa sen jalostettuja atsaleoja pienemmät kukat ovat edukseen.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kanadanatsalea
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
canadense
Koko: 
0,5–1,2 m pensas.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Kesävihanta, pystykasvuinen ja tiheäoksainen pensas. Leviää juurivesoista hitaasti.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, vähä- tai runsasravinteinen, hapan, tuore, jopa märkä kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V(VI).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin