Skip to main content

Rhododendron catawbiense - virginianalppiruusu

rhododendron_catawbiense_roan_mtn_yleiskuva_jsaarinen.jpg

Virginianalppiruusu on kotoisin Pohjois-Amerikasta Appalakkien vuoristosta. Se kasvaa luontaisesti avoimilla paikoilla vuorten lakialueilla ja rinteillä, joissa se muodostaa laajoja upeasti kukkivia kasvustoja yhdessä mm. liekkiatsalean (Rhododendron calendulaceum) kanssa. Se on ikivihreä, tuuhea, muodoltaan pyöreä pensas. Kukat ovat leveän kellomaisia, väreiltään violetteja, valkoisia tai vaalean violetinpunaisia ja niissä on keltavihreää kuviointia.

Mustilaan saatiin aitoa virginianalppiruusua 1990-luvulla kerättynä luontaisilta kasvupaikoilta 2000 metrin korkeudelta Appalakkien korkeimmilta huipuilta. Alppiruusulaakson eteläreunassa Ketunmäen rinteessä ne nyt kasvavat hyvin menestyvinä, tuuheina ja pyöreinä matalina pensaina. Ne ovat kukkineet runsaasti syvän violetein, avoimina lähes laventelinsinisin kukin.

Virginianalppiruusu on ensimmäisiä Pohjois-Amerikasta Eurooppaan tuotuja alppiruusulajeja. Koska se on myös yksi kylmänkestävimmistä isolehtisistä alppiruusuista, sitä on käytetty paljon talvenkestävien alppiruusujen jalostustyössä. Virginianalppiruusun perimää on monissa vanhoissa puistoalppiruusulajikkeissa (Catawbiense-ryhmä), muun muassa kaikkein yleisimmin istutetussa 'Catawbiense Grandiflorum' -lajikkeessa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Virginianalppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
catawbiense
Koko: 
1–2 m, luonnossa jopa 4 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikka, Appalakkien vuoristo.
Kuvaus: 
Tuuhea, pyöreä, ainavihanta pensas, jonka kukat ovat violetit, valkeat tai vaaleanpunaiset.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, keskiravinteinen, tuore tai kostea, runsasturpeinen, hapan.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin