Skip to main content

Rhododendron - alppiruusu 'Cunningham's White' - valkoalppiruusu

rhododendron_cunninghams_white_kristiantheqvist.jpg

'Cunningham's White' on myydyimpiä alppiruusulajikkeita maassamme ja sitä tuodaan vuosittain suuria määriä Hollannista. Kuitenkin tämän valkokukkaisen alppiruusun kestävyys on heikko ilman lumen suojaa. Sen nuppujen kestävyys on vain -21°C ja pensaan korkeus usein rajautuu kovalla pakkasella talvisen lumenpinnan korkeuden mukaan. Pensas on kuitenkin sitkeä ja kasvattaa kesällä uudet versot kuolleiden tilalle.

Lumen alla 'Cunningham's White' talvehtii Mustilassakin oikein hyvin ja kukkii toisinaan runsaastikin. On kuitenkin hyvä muistaa, että Mustilassa on tyypillisesti runsaammin lunta kuin monin paikoin muualla Etelä-Suomessa.

'Cunningham's White'-lajikkeesta on markkinoilla useampia klooneja, jotka eroavat toisistaan muun muassa kukan keltavihreän täplityksen koolla ja värisävyillä. 'Cunningham's White' kukkii toukokuun lopulla. Joissain paikoin se saattaa kukkia myös syksyisin. Syyskuun kukinta vähentää seuraavan kevään kukinnan määrää. Mustilassa ei syyskukintaa juuri nähdä.

'Cunningham's White' -lajiketta käytetään suurissa määrin muiden alppiruusulajikkeiden perusrunkona ja on epäilty, että käytetty perusrunko hillitsee monien voimakaskasvuisten lajikkeiden kasvua. Se ei kuitenkaan tee niin usein perusrungosta kasvavia versoja kuin aiemmin jalontamiseen käytetty R. ponticum. Jos punakukkainen alppiruusu yllättäen kasvattaa valkoisia kukkia, niin silloin on syytä epäillä perusrungosta lähteneitä 'Cunningham's Whiten' versoja ja ne kannattaa poistaa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Valkoalppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Cunningham's White'
Koko: 
1,2 m tai lumipeitteen korkeudelle.
Alkuperä: 
R. caucasicum x valkokukkainen R. ponticum, J. Cunninghamin risteytys noin 1830.
Kuvaus: 
Matalakasvuinen, tuuhea, toukokuun lopulla ja satunnaisesti syyskuussa kukkiva valkokukkainen alppiruusu.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa. Sietää alkaalista maaperää paremmin kuin muut alppiruusut.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin