Skip to main content

Rhododendron - alppiruusu 'Elviira'

Rhododendron Elviira

'Elviira' on matalakasvuinen, punakukkainen alppiruusulajike. Se on risteytetty Arboretum Mustilassa. Emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum var. tigerstedtii) ja pölyttäjänä punakukkainen, maanmyötäinen lamoalppiruusun (Rhododendron forrestii var. repens) risteymä. 'Elviira' kukkii toukokuun puolivälissä kirsikanpunaisin kukin. Se kasvaa noin 60 cm korkuiseksi 10 vuodessa.

Lajike on osoittautunut melko hankalaksi kasvatettavaksi ja se saa helposti vaurioita keväällä etenkin liian avoimella kasvupaikalla. Parhaiten se viihtyy runsaslumisilla alueilla, paksun hangen suojissa jopa Pohjois-Suomessa.

Mustilassakin 'Elviira' on todettu kasvupaikan suhteen hyvin vaateliaaksi. Pohjoisrinteellä sukuhautojen lähistöllä paikalla, jossa talvella on varjoa ja runsaasti lunta, kesäisin tasaisesti kosteutta ja runsaasti valoa, 'Elviira' on kehittynyt upean tuuheaksi ja runsaskukkaiseksi pensaaksi. Alppiruusulaakson nuoremmissa istutuksissa se on menestynyt selvästi heikommin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Elviira'
Koko: 
60 cm.
Alkuperä: 
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Mustilan Arboretumin kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M .A. Tigerstedt. Lajikkeen risteyttäjä: Marjatta Uosukainen (1974).
Kuvaus: 
Erittäin matalakasvuinen, punakukkainen alppiruusulajike.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III (IV–VI), hyötyy runsaasta lumipeitteestä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin