Skip to main content

Rhododendron hippophaeoides - laventelialppiruusu

rhododendron_hippophaeoides_haba_shan_kristiantheqvist.jpg
rhododendron_hippophaeoides_talvi_kristiantheqvist.jpg

Laventelialppiruusu on hyvin voidessaan kaunis pystykasvuinen pensas, joka kukkii luotettavasti joka kevät harmahtavan sinisin kukin. Usein se vielä uusii kukinnan syksyllä, jos säät pysyttelevät pitkään lämpiminä. Vähäinen syyskukinta ei tunnu ihmeemmin vaikuttavan kasvin keväiseen näyttävyyteen.

Laji on yksi helpoimmista ja yleisimmin kasvatetuista Lapponica-alasektion varpumaisista alppiruusuista, ja sen kerrotaan kestävän jopa -32°C keskitalvella. Yksi varjopuoli sillä on; kasvi on talvisin peräti kuolleen näköinen. Lehdet menevät syksyllä ruskeiksi ja roikkuvat pensaassa, joten helposti tulee mieleen, että kasvi on heittänyt henkensä. Laventelialppiruusu toipuu kuitenkin keväällä ja ainakin suurin osa lehdistä palautuu terveen värisiksi, kun ilmat lämpenevät.

Kevättalven aurinko ja ahava ovat turmiollisia tälle kiinattarelle, joten tuulensuojainen lumenkertymäpaikka, jossa kuitenkin kesällä on runsaasti valoa tarjolla, on sopivin meidän leveysasteillamme. Luontaisista kasvupaikoista päätellen voisi olettaa laventelialppiruusun sietävän hyvinkin märkää, jopa seisovavetistä kasvupaikkaa. Mustilassa sitä onkin istutettu suolammen rantaan. Luonnonkasveista valittu lajike 'Haba Shan' on menestynyt siellä hyvin ainakin lumen suojassa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Laventelialppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
hippophaeoides
Koko: 
40–80 cm, luutamaisesti kasvava pensas.
Kotipaikka: 
Lounais-Kiinan vuoristot.
Kuvaus: 
Pienilehtinen, harvaoksainen ainavihanta pensas, joka kukkii kesäkuussa laventelinsinisin kukin. Talvella lehdet muuttuvat ruskeiksi, mutta vihertyvät jälleen keväällä.
Kasvupaikka: 
Vaatii happaman, ilmavan ja turvepitoisen kasvualustan, joka ei saa kuivua. Valoisa, mutta talviselta auringonpaisteelta suojattu kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhyke (I). Vaatii edullisen kasvupaikan hyvin menestyäkseen.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin