Skip to main content

Rhododendron hypoleucum - idänpursu

rhododendron_hypoleucum_kukinta_jsaarinen.jpg

Suopursu on alppiruusu! Pursujen (Ledum) suku yhdistettiin alppiruusujen Rhododendron-sukuun 1990 perustuen molekyylisystematiikan tutkimuksiin. Suomalainen tutkija Harri Harmaja on nimennyt uudelleen useimmat tunnetut pursulajit, mukaan lukien tutun suopursumme, jonka tieteellinen nimi on nyt Rhododendron tomentosum (ent. Ledum palustre). Pursut risteytyvät eräiden alppiruusujen kanssa, mikä osaltaan todistaa sukulaisuussuhteesta.

Itä-Aasiassa kasvaa useita pursulajeja, joiden tutkiminen ja tarkka määrittely on vielä osin kesken. Idänpursu (R. hypoleucum) muistuttaa kukinnaltaan kotimaista suopursua, mutta idänpursun lehdet ovat leveämmät ja kookkaammat ja kasvu voimakkaampaa. Lehtien alapinnalla on runsaasti valkoisia, kiharaisia karvoja ja niukasti ruskeita karvoja. Idänpursu on saatu Mustilaan siemenkeruumatkalta Amurinmaalta 1976, ja vuodesta 1980 lähtien pensaat ovat menestyneet hyvin Tuijalaaksossa pitkospuiden vieressä, josta ohikulkijat löyhyttelevät nenäänsä lehtien pistävää tuoksua.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Idänpursu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
hypoleucum
Koko: 
0,5–1 m.
Kotipaikka: 
Japani ja Sahalinin saari.
Kuvaus: 
Ainavihanta pieni pensas. Valkoiset kukat pyöreässä kukinnossa kuten suopursulla, mutta lehdet ovat leveämmät ja alta valkoisen karvan peittämät harvoine ruskeine karvoineen. Lehdet tuoksuvat.
Kasvupaikka: 
Aurinkoisesta varjoisaan, keski- tai runsasravinteinen, tuore, ilmava ja hapan kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VII.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin