Skip to main content

Rhododendron - alppiruusu 'Ken Janeck'

rhododendron_ken_janeck_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg

'Ken Janeck' on yksi upeimmista ja kestävimmistä yakushimanum-lajikkeista. Rekisteriin se on kirjattu valintana yakushimanalppiruusun (R. degronianum subsp. yakushimanum) siementaimesta, mutta on esitetty epäily, että se olisikin risteytys nukka-alppiruusun (R. smirnowii) kanssa. Oli miten oli, 'Ken Janeck' on selkeästi talvenkestävämpi kuin useimmat yakushimanum-lajikkeet.

'Ken Janeckin' lehtien alapinnalla on paksu nukka ja tämä auttaa pensasta kestämään paremmin auringonpaistetta. Pensasta ei tulekaan istuttaa liikaan varjoon ja se pärjää ja kukkii hyvin jopa täysin aurinkoisella paikalla, jos vain saa juurilleen riittävästi kosteutta.

'Ken Janeckin' punaisista nupuista aukeaa vaaleanpunaiset kukat kesäkuun alussa, ja kukkkien väri muuttuu vähitellen valkoiseksi. Heinäkuussa 'Ken Janeck' peittyy nukkapintaisiin uusiin versoihin. Se on kuin toinen kukinta, jota saa ihastella.

'Ken Janeck' on hidaskasvuinen ja se saavuttaa vajaan metrin korkeuden 10 vuodessa, mutta voi aikaa myöten kasvaa jopa 1,5 metrin korkuiseksi. Mustilassa 'Ken Janeck' on kymmenvuotiaanakin alle puolimetrinen, joten se pysyy talvet lumisuojassa. Kukinta on lajikkeen maineen veroinen. 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Ken Janeck'
Koko: 
70 cm 10 vuodessa.
Alkuperä: 
Valinta R. degronianum subsp. yakushimanum -siementaimesta, Mr. & Mrs. K. Janeck, 1964. On epäilty, että perimässä olisi mukana nukka-alppiruusua, R. smirnowii.
Kuvaus: 
Erittäin tuuhea pallomainen pensas. Vaaleanpunaiset kukat peittävät pensaan kesäkuussa. Nukkapintaiset uudet versot ovat erityisen kauniit.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla, sietää aurinkoa paremmin kuin monet muut alppiruusut.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin