Skip to main content

Rhododendron - alppiruusu 'Laetevirens'

'Laetevirens' on vanha lajike 1900-luvun alusta, ja Mustilaankin se on tullut vuosisadan alkupuolella. Se on amerikkalaisen karolinanalppiruusun (R. carolinianum) ja eurooppalaisen ruostealppiruusun (R. ferrugineum) välinen risteytys. Lajike on aiemmin tunnettu nimellä 'Wilsoni', mutta nimi on muutettu, koska oli olemassa myös toinen 'Wilsoni'-niminen alppiruusu.

'Laetevirens' on pienilehtinen, suomullisiin alppiruusuihin ns. lepidootteihin kuuluva lajike. Sen lehdillä on pieniä, paljan silmin näkyviä "pisteitä", suomuja, ja lehdet ovat aromaattiset hierottaessa. Lajike muistuttaa kovasti eräiden taimimyymälöiden valikoimassa olevaa, melko kestävää 'Puncta'-nimistä lajiketta, jolla on samat vanhemmat perimässään kuin 'Laetevirensellä'.

'Laetevirensen' pienet vaaleanpunaiset kukat aukeavat kesäkuun loppupuolella. Pensas on hidaskasvuinen ja ehtii noin metrin korkuiseksi vuosikymmenessä. Kukintansa vaatimattomuuden vuoksi 'Laetevirens' on ennen kaikkea lehtipensas ja sellaisena hyvin kaunis. Kasvin runsas lehtevyys aiheutti jossakin vaiheessa nimisekaannuksen, jossa 'Laetevirens' sai joksikin aikaa leveälehtikalmian (Kalmia latifolia) nimikyltin. Nyt sekä Alppiruusulaakson kaakkoislaidalla että Atsalearinteen liepeillä kasvavat pensaat tunnetaan taas oikealla nimellään.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Laetevirens'
Koko: 
1 m.
Alkuperä: 
Karolinanalppiruusun ja ruostealppiruusun välinen risteytys ennen vuotta 1902. Risteyttäjä on jäänyt tuntemattomaksi.
Kuvaus: 
Pienilehtinen, osittain ainavihanta pensas. Soikeat lehdet ovat ala- ja yläpinnaltaan tiheään suomuiset. Kukat ovat vaaleanpunaiset.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii hyvin aurinkoisella paikalla eikä ole herkkä kevätahavalle.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II. Lumen suojassa pohjoisempanakin.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin