Skip to main content

Rhododendron - alppiruusu 'Mist Maiden'

rhododendron_mist_maiden_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg

Yakushimanum-ryhmän alppiruusulajikkeet ovat tiiviin, pallomaisen kasvutapansa johdosta saaneet suurta suosiota viime vuosikymmeninä varsinkin pienissä pihoissa. 'Mist Maiden' on yksi tämän ryhmän kestävimmistä. Lajikkeen rekisteröinyt amerikkalainen David Leach sai aikoinaan yakushimanalppiruusun (R. yakushimanum) siemeniä Englannista. Hän oli vakuuttunut, että hänen siemenistä kasvattamansa 'Mist Maiden' ja sisartaimi 'Pink Parasol' olivat valintoja suoraan lajista eivätkä risteymiä. Monet ovat kuitenkin epäilleet, että siemenet eivät olleet puhdasta lajia, ja lajikkeissa on nähty selvänä nukka-alppiruusun (R. smirnowii) piirteitä.

'Mist Maiden' kukkii kesäkuussa hehkeän vaaleanpunaisin kukin, jotka vaalenevat kukinnan edistyessä valkoisiksi. Kukinnan jälkeen puhkeava uusi kasvu on hopeanharmaan nukan peittämä ja ikään kuin toinen kukinta. Lehtien alapinnan nukka lisää pensaan kuivuudensietoa ja 'Mist Maiden' kannattaakin istuttaa valoisammalle paikalle kuin alppiruusut yleensä. Valoisalla paikalla se kukkii runsaammin.

'Mist Maiden' on tuuhea, kauniin pyöreä ja hidaskasvuinen. Kymmenessä vuodessa se saavuttaa vajaan metrin korkeuden, mutta voi ajan mittaan kasvaa noin 1,5 metrin korkuiseksi.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Mist Maiden'
Koko: 
70–150 cm.
Alkuperä: 
Valinta yakushimanalppiruusun (R. degronianum subsp. yakushimanum) siementaimista, rekisteröinyt D.G. Leach, 1958. On epäilty, että perimässä olisi mukana nukka-alppiruusua (R. smirnowii).
Kuvaus: 
Erittäin tuuhea, pallomainen pensas. Vaaleanpunaiset kukat peittävät pensaan kesäkuussa. Nukkapintaiset uudet versot ovat erityisen kauniit.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, vähä–keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa, sietää aurinkoa paremmin kuin monet muut alppiruusut.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin