Skip to main content

Rhododendron mucronulatum - koreanalppiruusu

rhododendron_mucronulatum_var_chejuense_kristiantheqvist.jpg

Koreanalppiruusu kuuluu niin kutsuttuihin lepidootteihin eli suomullisiin alppiruusuihin, jotka ovat usein pienilehtisiä ja varpumaisia kasveja tai matalia pensaita. Se on Korean vuoristometsien yleisimpiä pensaita ja kasvaa usein kuningasatsalean (R. schlippenbachii) seurassa valoisissa mänty- ja tammimetsissä sekä puurajan yläpuolisissa pensaikoissa. Kukkiessaan varhaiskeväällä nämä pensaat verhoavat nuo maastot violetin ja vaaleanpunaisen eri sävyihin. Koreanalppiruusun kukat ovat pieniä, väriltään yleensä violetteja tai ruusunpunaisia, ja puhkeavat versojen päihin pieniksi ryhmiksi.

Koreanalppiruusua kutsutaan joskus myös koreanatsaleaksi, koska se yleensä varistaa kaikki lehtensä talveksi. Se on kuitenkin aito alppiruusu, lähisukulainen dahurianalppiruusun (R. dauricum) kanssa. Suomessa kasvavat venäläisistä ja koilliskiinalaisista luonnonkeruusiemenistä kasvatetut koreanalppiruusut näyttävät jonkinasteisilta korean- ja dahurianalppiruusun välimuodoilta osittain ainavihantine, tuoksuvine lehtineen. Täysin tyypillisen näköisiä koreanalppiruusuja istutettiin Mustilaan vasta 2011. Pensaitten alkuperä on Taebaeksan-niminen vuori Etelä-Koreassa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Koreanalppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
mucronulatum
Koko: 
1–2 m pensas.
Kotipaikka: 
Korea ja Koillis-Kiina sekä Vladivostokin ympäristö.
Kuvaus: 
Kesävihanta alppiruusu, jonka lehdet ovat kiilamaiset ja yleensä tuoksuttomat. Pensas kukkii toukokuun alussa lehdettömänä violetein tai ruusunpunaisin, 2,5–5 cm läpimittaisin kukin, jotka ovat pieninä ryhminä versojen päissä.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, keski- tai runsasravinteinen, hapan, runsashiekkainen turve- tai metsämaa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I–III). Nuorena arka, mutta isompana kestävä jos alkuperä on meille sopiva.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin